Halfej preparálás házilag

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az  ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű:

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Az alapanyag egy szép fej

Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép, ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus legyen. Ehhez 2 botot célszerű használni, mint a képen.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Két bottal kitámasztjuk a toroknál

Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek

Erre a pár centiméteres sórétegre tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Először belülről kell feltölteni sóval a fejet

Miután belülről fel van töltve, elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség. Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

…majd kívülről is feltöltjük

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só

Most már az időre kell bízni a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet. Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve nyáron nincs ilyen gond.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni

Mivel a só a nedvességtől kissé összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A szikkadt sós fej így néz ki

Miután kiszedtük a sóból, egy pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A következő lépés a fej sótól való megtisztítása.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A fejet egy ecsettel megtisztítjuk a sótól

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót

A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Megmosolyogtató kép..

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Ám ezen a fotón jól látnható milyen jól hozzáférni a kényes részekhez is

Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…

A trófeánk lakkozása következik. A lakk több szempontból is fontos: lezárja a halszagot, illetve védőréteget képez a felületen, így a trófea tisztítható lesz és megőrzi eredeti szép színeit.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A lakkozás fontos, kívül-belül, esetleg két réteget is felvihetünk

Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.

Halfej preparálás házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

A kész trófea, szép színek, szép forma..

Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható, a munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.

Az elkészítéshez sok sikert kívánok.

Bódi Zsolt

6 thoughts on “Halfej preparálás házilag

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .