Csonti házilag

Az otthon tenyésztett puha és zaftos húslégylárva a legjobb csali a válogatós, félénken kapó dévérekre, hiszen ezeknek a halaknak néha még a legfrissebb, bolti, fehér csonti sem kell.

Csonti házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Horgászbotod spicce finoman rezegni kezd, majd hirtelen erős ívben meghajlik. Aztán azonnal kiegyenesedik és mozdulatlanná válik, éppen abban a pillanatban, amikor be akartál vágni. Visszahúzod a szereléket és ellenőrzöd a csontikat a horgon. Megvannak egészben, csak mintha kicsit megrágták volna őket. Amikor elkeseredetten megint bedobod a csalit, egy újabb dévér érkezik, és a jelenet megismétlődik. Most jönnének csak igazán jól az otthon tenyésztett húslégylárvák.

A válogatós fogyasztók

A dévérek táplálkozása fenékközelben erőteljes. Lehajtják a fejüket és szorgalmasan szántják az aljzatot. Ilyenkor kevésbé finom csalival, például bolti csontival is jól foghatók. Általában azonban félénkek és válogatósak, különösen a horgászok által gyakran látogatott vizeken, ahol a dévérek többsége már találkozott horoggal. Ilyenkor nem lehet közönséges, boltban vett csodákkal elcsábítani őket, amelyek gyakran nem frissek, és egy kicsit kemény a bőrük. A lehető legjobb minőségű csalit kell tehát a horogra tenni. A fehér csontik esetében ez azt jelenti, hogy frisseknek és nagyon puháknak kell lenniük. Éppen ilyenek az otthon tenyésztett húslégylárvák. A húslégylárváit kizárólag nyáron és ősszel lehet tenyészteni, éppen abban az időszakban, amikor a dévérek a legintenzívebben táplálkoznak. Már magának a tenyésztéssel járó felfordulásnak és kellemetlen szagnak a gondolatára is lemond sok horgász erről a vállalkozásról. Bizonyos elvek betartásával azonban elejét vehetjük a ..

Tipp
:A húslegyek nagy előnye, hogy csak sötét helyen lévő friss húsra rakják petéiket. Így anélkül is lehet csontit tenyészteni, hogy az egész környéken terjengene a bűz.
A nyáron szabadban hagyott hús nagyon hamar romlani kezd, és szinte azonnal ellepik a különféle legyek, ezt követően hamarosan megjelennek rajta a különféle méretű lárvák. És hamarosan megjelennek a dühös szomszédok is…

…gondoknak, vagy legalább elkerülhetjük a rendetlenséget és a kellemetlen szagot.
A húslégylárvák tenyésztéséhez nyolc napra van szükség. Ha tehát általában vasárnap horgászol, már előző szombaton el kell kezdened a tenyésztést. Ne gondolj arra, hogy a biztonság okáért érdemes korábban nekifognod, hiszen éppen az a cél, hogy a csontijaid egészen frissek legyenek. Tegyél két darab friss csirkehússzeletet, sertésszívet, vagy más friss húst, akár halat is, egy újságpapírral bélelt kis vödörbe. Egy kis rést hagyva takard le, és tedd sötét helyre, például a színbe vagy a garázsba. Hagyd nyitva az ablakot, hogy a hús szaga szétterjedjen, és a legyek hozzáférhessenek. A következő nap végére meg is kell jelenniük. A fölösleges petéket késheggyel távolítsd el. Ezután csomagold papírba a húst és tedd vissza a vödörbe, majd takard be vastagon korpával. Ez megakadályozza, hogy újabb peték kerüljenek a húsra, és meleg környezetet is teremt a lárváknak, amelyben gyorsan fejlődhetnek. A korpa egyúttal megakadályozza a kellemetlen szag kijutását is. Tedd három napra félre a vödröt. A harmadik nap végén kikelnek a kis nyüvek (ezt nevezik kukacos húsnak). Nézz óvatosan be a tenyészetedbe. Ha a lárvák már megették az egész húst, adj nekik egy újabb adagot, különben korcsak lesznek. Megint csomagold vissza az újságpapírba, és szórd be korpával. További két nap elteltével a fehér csontik — egy fél pohárnyi lesz — már teljesen kifejlődnek, és kezdenek lemászni a húsról. Most már elegendő, ha friss, nedves korpába átszitálod őket. Erre a 3 milliméteres lyukátmérőjű szita a legjobb.

Tipp: A friss csontiknak köszönhetően a csali csipegetését, amit az úszó vagy a spicc gyenge rezdülése jelez, határozott kapások váltják fel. A húslégylárvák az észak-angliai csatornákon kedvelt csalik bodorkára és fiatal dévérekre. A tenyésztők néha tudatosan korlátozzák az adagolt hús mennyiségét, hogy finom, de apró csontikhoz jussanak.

Csonti házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Csonti házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

1. Tegyél két darab friss húst egy tiszta, sok rétegnyi újságpapírral bélelt vödörbe vagy más edénybe
2. Egy kis rést hagyva fedd be, és tedd sötét helyre, ahol a legyek hozzáférhetnek. Nyisd ki az ablakot, hogy bepetézhessenek.
3. 24 óra elteltével a húson megjelennek a peték. Elég annyi, amennyi egy ötforintoson elférne. A többit távolítsd el.
4. Ismét csomagold újságpapírba a húst, tedd a vödörbe és szórd be néhány centis rétegben
5. Néhány nap múlva kikelnek a lárvák, és elkezdik megenni a húst. Ha szükséges, adj nekik egy újabb adagot.
6. Körülbelül egy hét múlva a fehér csontik lemásznak a húsról. Szitáld át, és tedd friss, nedves korpába őket.

Csonti házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Csonti házilag | HorgászMánia friss horgász hírek

Azért többen vagyunk úgy, hogy nem szeretünk barkácsolni, én is így vagyok vele, szeretem a tiszta és egyszerű dolgokat. Ma nem elérhetetlen egy gyári csonti nevelő beszerzése. A beüzemelése hasonló mint a fentikeben leírtak, igaz itt csak kinyitjuk a tetejét a nevelőnek majd amikor lepetéztek a legyek visszazárjuk. A többi már csak a természet dolga. Az alsó rekeszbe én fűrészport teszek, de zsemlemorzsát is szoktam használni. E utóbbit a boltban vásároltaknál célszerű használni, mert ha ebbe átrakod lefürdik magukról az “izzadságot” és eltünik az ammónia szag is. Habár a gyári csontikat sterilnek mondják, nem árt az elővigyázatosság, ne nyúlkáljunk a szánkban hanem mossunk kezet. A gyári csonti nevelőről müködésközben láthattok nem sokára képeket illetve leírom a müködését. Azt hiszem elég pénztárca kimélő megoldás, hiszen ezzel egy liter csonti előállítása is gyerekjáték, és a csalid mindig friss!!

(BK)

2 thoughts on “Csonti házilag

Vélemény, hozzászólás?