Az idei első pontyozás…

Mondhatnám azt is megkésve készült ez az írás, de hát főszezonban első a peca, aztán az adminisztráció. A hosszú téli hónapok után, már szinte remegve várta az ember az első igazi pecát, amin részt vehetünk. Hosszas készülődés előzte meg, mire végre kitűztük a napját. A tavalyi évben sikeresnek mondható helyünkre esett ismét a választás. Igaz az utolsó pecák nem sok eredménnyel jártak, a gondos tervezés ellenére is elkerültek bennünket a pontyok, amurok.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírek

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekEgy kis hely igazítás

Bojlival, pellettel és a kihagyhatatlan kukorica-búza párossal készültünk. Bojlinak egy epres-kagylós fajtára esett a választás a felmelegedő vízre tekintettel, a pellett a szokásos halas 22-es volt. Sokan mondják, hogy csak nyáron, nagy melegben működnek ezek a csalik, de véleményem szerint felmelegedő vizekben is eredményesen tudjuk használni ezeket a csalikat. A felszerelésem a tavaly beszerzett 3,6-as Spro Royality Carp botokból, valamint a hozzávaló 460-as nyeletős, Spro orsókból állt össze. Zsinórnak 30-as méretű Carp Expert pontyos zsinórt választottam.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírek
A pelleteket a horgászat előtt a Carp Expert CSL-vel locsoltam le, melyet nagyon szépen magukba szívtak a hengerek, Squid & Octopus valamint Tonhalas ízesítésben vittem magammal. A CSL röviden kukoricacsíra likőr, melyet különböző aromákkal kezelnek, a víznél sűrűbb anyag nagyon jó csalogató hatást biztosít mind a pelleteknek, mind etetőanyagba keverve.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekCarp Expert CSL

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekCarp Expert folyékony aroma

Csabi barátom biztosította az elengedhetetlen, főzött kukoricát és búzát, melyet a Tímár Mix Tigrismogyorós etetőanyagával és a Carp Expert Aromájával kevertünk össze.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekCarp Expertes CSL és pellet

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekEpres bojli

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekCarp Expert PVA-ba csomagolt ponty csalik

A kukoricát és a búzát sosem hagyjuk ki a bánya tavunkon, mert úgy vettük észre, hogy az itt élő halak oda vannak ezekért a magokért. Kipróbáltunk már sokféle etetőanyagot, de ez a keverék volt az ami mindig meghozta a halat, most is ebben bíztunk.

Egy gyors markerozás után,  a szerelés következett. Mindkét végszerelékemen a helikopteres megoldást alkalmaztam, mivel kevésbé hajlamos a keveredésre a végszerelékkel a főzsinór. A biztonsági klipszre lead core került, kb. 80 cm hosszban. Azzal a céllal, hogy a szereléket teljesen a fenékre fektesse, az etetésre jövő halakat ne zavarja.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekVégszerelékem pelletre…

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekHelikopter végszerelék

Miután pár mérés után újra megtaláltuk a tavalyi etetéseket, az egyik horgomat bojlival a másikat pellettel csaliztam, és az etetésre dobtam őket.

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekKapásra várva

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírekMindent elrendeztünk, már csak a kapást kellett várni. Sokat beszélgettünk, nagyokat szippantva a tavaszi friss levegőből, ilyenkor „szaga” van a levegőnek.  Már előre terveztük a következő túrát és annak minden részletét, amikor egy rövid húzással és nagy beleütéssel jelentkezett a kapás, majd teljes csönd. Hát ez meg mi volt? Kérdeztem a magamtól és közben Csabinak is odaszóltam, hogy ilyent még nem láttam. Ezt követőn kb. 10 perc elteltével a botspicce örült remegésbe kezdett, a jelző néha bele csippanva jelezte, hogy valaki van a horog végén. Hát biztos nem valami nagy versenyző lesz, de kíváncsi voltam, mert a bojlis boton jelentkezett. Felemeltem a botomat, átváltottam a nyeletőféket, bevágásra nem volt szükség, mivel gondoltam, hogy a halam már megakasztotta magát, amiben nem is tévedtem. Lomhán és oldalazva jött felém a hal, az utolsó métereken a magas part miatt pumpálva húztam, a ki tudja mit!

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírek

Az idei első pontyozás… | HorgászMánia friss horgász hírek
Nos a part előtt derült fény mindenre, egy kb. 2 kilós potyesz az áldozat meg kb. 5 kiló hínár, amit összeszedett a zsinór a fenéken. Persze a cikizés egyből indult, de hát még is ez a hal volt a szezon első hala. Neki sem jár más bánásmód részemről, mint a nagyobb halaknak, matrac és a kímélő vissza visszaengedés!

Van, aki nagycsaládra hivatkozva viszi haza a 14,5 pontyot, és filézi le. Én ezzel úgy vagyok, hogy ha viszek halat, akkor az apraját, de most 100%-osan kijelenthetem, hogy a lányaim körében pár rendesen beirdalt keszeggel nagyobb sikert érek el, mint egy rácponty.

Tehát barátom szavajárását idézve, Sutty és már ment is vissza a szezon első hala, a „Küdd anyádat vazzee!” felkiáltás és nemzetközi horgász jelmondat sem maradhatott el.

Az éjszaka első fele esemény mentesen múlt el, de hajnal felé újabb kapások kényeztettek bennünket. Igaz nem a banda nagyok, hanem a korábbi, kora tavaszi telepítés pontyai.

Jól van ez így, nem lehet mindig nagy halat fogni, és  a kicsit aki nem becsüli…

Az a nagyot sem érdemli meg. Az egy nap egy éjszakára tervezett túra hamar lejárt, de gondolatban a következőt terveztük. Örültünk ezeknek a halaknak is, hiszen őszintén megmondva a tavunkat ismerve nem számítottam ilyen sikerre.

A szerelékeink ismét jól vizsgáztak és a felhasznált alapanyagok is köztük az epres bojli és a Carp Expert CSL-el kezelt halas pellet is. Nyugodtan ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert nem áztatja szét a pelletet és nagyon jól felveszi ezt az anyagot, és nem utolsó sorban baráti ára ami még mellette szól ebben az ínséges időkben. (x)

A cikkben szereplő termékek megvásárolhatók a Horgász Online Webáruházban.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .