Energoteam bojlis botteszt

Tesztalanyok:

1.Energoteam Golden Carp 3.6 m 3 lbs
2.Energoteam Black Spider 3.6 m 2.5 lbs

1.Energoteam Golden Carp 3.6 m 3lbs

Anyagát tekintve a Golden Carp 2 részes, 3.6 m, 3 librás bot IM6-os carbonból készült.

1. ábra Golden Carp bot

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A bottest egy egyszerű szürke bevonatot kapott. A rajta található kéttalpas gyűrűk szilícum carbid (SIC) anyagból készültek, melyekből 5 darab helyezkedik el a blankon. Méreteik: 32, 26, 20, 16 és 12. Botunk nyele csúszásmentes bevonattal rendelkezik, végén szivacsos borítással. Az orsótartó csavaros típusú. A pálca karakterisztikáját tekintve nem igazán lágy, a botot kissé megrázva a spicc elég hamar visszatér eredeti helyzetébe, tehát egy viszonylag merev botról beszélhetünk. Akciója elég gyorsnak mondható.  A 3 librás dobósúly esetünkben a hozzá társuló, leginkább ideális 80 grammos ólomméretet takar. Ekkora súllyal sikerült a legmesszebbre dobni a készséggel. A bottest nagyon könnyű, ennél nehezebb súllyal nem igazán tudtuk terhelni. Érezhetően kicsit soknak tűnik az a 3 lb, ami a boton fel van tüntetve.

2.Energoteam Black Spider 3.6 m 2.5 lbs
A másik botunk a Black Spider 3.6 méteres, 2.5 librás, 2 részes változata. Anyagát tekintve IM8-as carbonról beszélünk.

2. ábra Black Spider bot

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A botot egy fényesebb fekete festéssel látták el, az orsótartó felett pedig egy szolidabb, szürkés árnyalatú mintázatot kapott, ami egy tetszetős dizájnt ad neki. A bottesten szintén kéttalpas SIC gyűrűk vannak, mint az előbb említett pálcán, viszont itt már 7 darabot találunk, a következő méretezésben: 40, 26, 20, 16, 14, 12 és 10. Nyélborítása osztott neoprén, csúszásmentes bevonattal, orsótartója szintén csavaros. A botunkon feltüntetett 2.5 librás dobósúly lágyabb botról árulkodik, de a pálcát kézbe véve láthatjuk, hogy a bot nem is olyan lágy, sőt kifejezetten merev, talán még keményebbnek mondható, mint a Golden Carp pálca. Akciója gyors, a botot megrázva a spicc pillanatokon belül visszaáll eredeti helyzetébe. Szerintem kijelenthetjük, hogy a bot valójában eléggé kemény ahhoz képest, hogy 2.5 libra dobósúlyú. Dobásnál is ennek megfelelően egy 90 grammos ólommal értük el a legnagyobb távot. A bot súlyát tekintve is jelentősen nehezebb, mint az előző. Ez valószínűleg az anyagi különbségből is adódik. A bottest fala is jelentősen vastagabb, mint az előző pálcáé. Mindezek ismeretében elmondhatom, hogy testvére, a Golden Carp bot a maga 3 librájával egy lágyabb karakterisztikával rendelkezik, mint ez a Black Spider pálca.

3.Dobópróba

A botok dobótávjának mérését a muraszemenyei kavicsbánya II-es tavának versenypályáján tudtam kivitelezni. Itt adódott ideális terep a méregetésre. A part mentén mérőszalaggal mértem ki 10 méteres szakaszokat, ezeket megjelölve végeztem el a dobásokat Stropka Zoltán barátom és egyben horgásztársam segítségével. Az időjárás abszolút nekünk kedvezett, napsütéses, szélcsendes szeptemberi délelőtt volt, 10-12 Cº-os hőmérséklettel.  Főzsinórnak 28-as átmérőjű damilt választottam és egy ehhez megfelelő dobóelőkét.
Első ízben a Golden Carp bottal próbálkoztunk elérni a legnagyobb távot. Közös megegyezés alapján Zoli barátommal úgy gondoltuk, hogy egy 80 grammos távdobó ólom lesz az ideális. Az általunk elért leghosszabb táv kb. 87 méter volt ezzel a készséggel. Eredményeinket átlagolva 82 méteres dobótávot kapunk.

3. ábra Golden Carp bottal dobás közben

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Másik botunk a Black Spider, amely ránézésre is robosztusabbnak néz ki, mint előbb tesztelt párja, a teszten is jobban bizonyított. 90 grammos ólommal kb. 98 méteres dobást sikerült kiviteleznünk. A vele végzett dobások összegzése után bátran kijelenthetjük, hogy a bot dobótávja átlagosan 90 m.

4. ábra Black Spider bottal dobás közben

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek
A botok akcióban

A pálcákat egy négy napos túra alakalmával volt szerencsém „küzdelem” közben is letesztelni. Itt is beigazolódott, amit már előre láttunk. A Black Spider jelentősen keményebbnek mutatkozott fárasztás közben is, mint 3 librás rokona. Igazán nagy halakat nem sikerült a botokkal fogni, de úgy gondolom ez a néhány, nem túl nagy, de ellenben gyönyörű példány is meg tudta mutatni, mit is tudnak valójában a tesztalanyok. A Golden Carp bottal fogott 8 kg-os tükrös, amely sajnos a túra legnagyobb hala is volt egyben, kellő képpen megdolgoztatta botunkat.

5. ábra Éjszakai járaton érkezett a kicsike

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Minden egyes kirohanását jól lereagálta a bot. A fárasztás során volt leginkább tapasztalható, hogy mennyi különbség is van a két bot között keménységüket illetően.
A Black Spider legnagyobb áldozata egy 7 kg-os hibátlan pikkelyes volt, szintén az éjszaki órákban. A bot akadós terepen lett kipróbálva, de ilyen körülmények között is jól vizsgázott. Halunkat akadálymentesen tudtuk vele irányítani az akadók közelében, ekkor mutatkozott meg leginkább, jelen esetben hasznunkra vált „keménysége”.

6. ábra Nem a legnagyobb, de talán a túra legszebb lencsevégre kapott példánya

Energoteam bojlis botteszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A botok tesztelésének befejeztével, elmondhatom, hogy pozitívak az eredmények. A pálcák, szinte minden szempontból jól vizsgáztak.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .