Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt

A tesztelt termékek a következők:

1. Szett:Horgászbot: Interfish Excellent Pro 300, dobósúly: 150-300g, hossz: 3,00m

Orsó: Interfish BIK 6080 Az orsót korábban már teszteltük, elolvasható:

2. Szett: Horgászbot: Interfish Yokozuna Carp 3lbs, hossz: 3,60m Orsó: Interfish Blue Free 4060

Tehát ezekkel az összeállításokkal kezdtem bele a pontyok üldözésébe. Lássuk be, ez nem volt nehézségektől mentes feladat. Egy szép napon kiköltöztem kedvenc vizemre a pötrétei tópartra. Az idő csodás volt napközben, de éjszaka érezni lehetett, hogy még április elején járunk. Előttem pár nappal mentek el a cseh bojliteszterek, akiktől kaptam is az általuk alkalmazott bojlikból párat. Ez adott némi reményt. Ugyanis ők már teleszórták a pályát ezekkel a ”csodacsalikkal”. Sajnos ők sem könyvelhettek el kimagasló eredményt. Egy esetet kivéve, amikor is Pepi egy viharos hajnalon kiemelt egy tizennyolc kilós tükröst a vízből. Láttam a fotót, nagyon szép hal volt. Mérlegelés és fotózás után visszahelyezték. Tehát pár napra az ő túrájuk után én is letelepedtem egy kicsit északabbra a parton. A kirándulás négynaposra lett tervezve, a hálófülkében felfújható ágy és a megfelelő hálózsák nélkülözhetetlen tartozék még nyáron is. Hát még április elején….

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A tábor, itt megvan minden, amire csak szükség lehet

Bevetettem a készségeimet és vártam, és vártam, és megint csak vártam, de hiába. Ugyanis bebizonyosodott előttem, amit a nagy öregek mondtak: ahol bojlival etetnek, ott az embernek a kukoricával felkopik az álla… A túra felénél cseréltem. Felraktam a kapott bojlikat. Az eredmény nem maradt el, lassan megérkezett az első kuncsaft.

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Az első delikvens, nagynak nem mondanám, de legalább hal!

Még másfél napot pocsékoltam el azon a héten. Ennél nagyobbak nem igazán jöttek. Csupán egyszer volt egy érdemes akasztásom, de sajnos lemaradt. Bele sem gondoltam abba, hogy mekkora lehetett….mert ugye mindenki tudja, hogy hol nő a hal a leggyorsabban? Hát a horgász képzeletében.

A botokról annyit tudnék leírni, hogy a Yokozuna első pillantásra gyengébbnek tűnt, a szerintem igazi keménycsatákhoz tervezett társánál. Viszont a horgászat során csupa jó benyomást tett rám. Kecses, könnyű és mégis kellően erős bot. A dobásokat nagyon jól lehet vele kivitelezni. Kisebb orsóval is nagyobb távolságot értem el vele, mint a másik párossal. Az Excellent mellett pedig az szól, hogy igazi nehéz pályára teremtették. A BIK orsóval egy olyan párost alkot, ami szerintem bokros-fás részen is állja a sarat. Egy fonott zsinórral, meg persze egy jó akadással a legkeményebb amurt is szárazra lehet vele tenni. Ennek az ideje, sajnos még hátravan. Ha melegszenek a vizeink lassan beindulnak a „torpedók” is. Aztán eljött az I. Webfishing Center Horgászverseny napja is.Hajnali kettőkor keltünk egy jó baráttal együtt, hogy időben odaérjünk a verseny helyszínére, a Préri horgásztóra.A környezet rendezett volt, sok versenyző jelent meg a hajnali félhomályban. Bevallom, hogy a horgászversenyek világa távol áll tőlem, a nagyhalazást is csak úgy félvállról űzöm. Igazán pergetni szeretek, de azt sem lehet mindig. Ha látom, hogy a vízen sokan pontyoznak, hát nem állok neki pergetni a zsinórok között. Inkább én is bevetem a pontyozó készségeimet, mert nem szeretném senkinek az idegeit borzolni a pergető horgászattal járó orsóciripeléssel, hiszen elsősorban kikapcsolódni megy mindenki a vízre, másodsorban a testi épségem is fontos…

Nagyon elkalandoztam. Szóval a verseny légköre kicsit megilletődötté tett.
Lassan megszoktam a verseny hangulatát, névsor, regisztráció, sorszámok, helysorsolás, helyfoglalás, ment minden szépen.Eljött az etetés ideje. A profi versenyzők kilószámra lőtték be az etetőanyagot. Magamban gondoltam, hogy ez nekem egy hétre elég lenne, de biztos így kell csinálni. Bedobtunk a szélén, én is etettem, már csak illemből is, de az első órák az etetésen eredménytelenül teltek. Persze az etetésen kívül a sporttárs egy órán belül kettőt akasztott. Egyet ki is vett. A verseny délig tartott. Tizenegykor gondolván, hogy most már minden mindegy, taktikát váltottam. Csemegekukorica volt beáztatva halibutos deep-be (sajnos a pontos ízesítést nem lehetett a dobozról leolvasni, mert évek óta hánykolódott már és lekopott a felirat) a neve Matrix és a Mosella gyártja és forgalmazza. Borzasztó büdös volt, és csak kínomban tettem fel. Csodák csodája!! Szinte perceken belül megjött az első ponty.

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Az első ponty, 3,55 kg

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A horgászbot és prédája

Mikor újracsaliztam, elszúrtam egy kapást a másik boton. Persze, mindig akkor van kapás, amikor az ember elfoglalt. Szóval egy kapás elszúrva. Bedobás után szinte azonnal újra kapás. Egy hasonló méretű jelentkezett. Legalább össze tudtam hasonlítani a botokat. Most a Yokozuna volt a porondon.

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A második ponty, valamivel nagyobb: 3,6 kg

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

A versenyt lefújták, de én nem voltam hajlandó menni sehova. Maradtam tovább, mert ilyenkor nem szabad abbahagyni. Miközben jókat beszélgettem a sporttársakkal, eljött az ebéd ideje. Mondták, hogy gyere, lekésed az ebédet, már nem jön semmi, és ehhez hasonlókat. Mindjárt megyek csak kifogok egy öt-hat kiló körülit – válaszoltam. Volt ám nagy kacagás!! De az Isten nem hagyott el. Alig mentek ötven métert már jött is a kapás. Éreztem, hogy ez már nem gyerekhal, de az Excellent percek alatt partra kényszerítette az 5,6 kg súlyú pontyot. Simán vette a hal megugrásaiból származó terhelést mind a bot, mind pedig az orsó. A fék úgy működött, ahogy meg van írva. A bot pedig megmutatta, hogy jól gondoltam, hiszen akadós pályán egy ilyen halat pillanatok alatt ki lehetne venni vele.

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Valahol itt kezdődik a hal, 5,6 kg

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Az ebéd után körülbelül öt óráig folytattam a horgászatot, ezalatt úszóval is fogtam egy kisebb pontyot a Match botommal. A napi összefogásom meghaladta a huszonöt kilót, ami idegen vízen talán nem túl rossz eredmény.

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Görbüljön!

Interfish Yokozuna Carp és Excellen Pro teszt | HorgászMánia friss horgász hírek

Összegzés:

Nyugodtan állíthatom, hogy remek botokat kaptam tesztelésre. Az első megítélésem a horgászbotokkal kapcsolatban nem sokat változott. Az Excellent egy igazán erős horgászbot, pont olyan, amilyennek gondoltam. A külső jellemvonásait illetően meg kell jegyeznem, hogy nálam mindig jó pont a parafa nyél. Lehet, hogy csak azért, mert régimódi vagyok, viszont még mindig az a véleményem, hogy egy jó horgászboton nem lehet más csak parafa, sajnos ez ma már egyre ritkább, és jóformán csak a közép-, és felső kategóriában alkalmazzák. (kivételt képeznek a bojlis botok) A horgászboton természetesen SIC gyűrűsor található megfelelően felerősítve és az egész bottest vastagon fényesre lakkozva. Igazán jól néz ki. A rajta lévő orsóról csak azt kell leírnom, hogy az előzetes elvárásaimnak tökéletesen megfelelt. Egy teszt alkalmával már foglalkoztam az orsóval. A „szegényember atombombájának tituláltam” és ezt ma is így gondolom. Az ár-érték arány rendkívül jó, hiszen ezért a pénzért ilyen orsó meglehetősen ritka.

A Yokozuna azonban meglepett. Mikor először vettem kézbe, sajnos nem nagyon tetszett. Könnyű volt, és az orsótartó úgy tűnt, hogy nagyon távol esik a bot végétől. Meg kell vallanom, hogy az ítéletem lassan megdőlt. Az orsótartó nincs távol, hiszen ez egy bojlis horgászbot. Nincs egész nap kézben, nem kell vele sokszor dobni. Viszont mikor a horgászat során fárasztásra kerül a sor, bizony kiderül, hogy jobb helyen nem is lehetne az orsó. A horgászbot valóban könyű, de egyben erős is. Minden mozdulatát érezni a halnak. Terhelésnél felkeményedik, és keményebb bánásmódot is lehetővé tesz.

A Blue Free 4060 orsóról sem tudok mást mondani, csak azt, hogy egy jól működő szerkezet. Minden állítás könnyen és precízen elvégezhető. Mind az elsőfék, mind a nyeletőfék hibátlanul üzemelt a horgászat alatt. A nyeletőfék minden félfordulatnál átvált, a hajtókar könnyedén kioldható és lehajtható, majd egy mozdulattal viszakattan a helyére.

Nagy Miklós

A teszt során használt eszközök a Horgász Online áruházunkban megvásárolhatóak! www.horgaszonline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .