Búza és árpa

A sok hagyományos csali közül nem egy mára már szinte teljesen feledésbe merült. Hiszen józan eszű ember ma már nem fogja az Izaak Walton által ajánlott csalikat használni, aki többek között azt tanácsolta, hogy a csalit kócsag csontvelőjével kenjük be. Bár sok hajdani csali népszerűsége egy- egy kissé mágikus erejű anyag rendkívüli hatásosságába vetett naiv hiten alapult, némelyik, főképp a kevésbé különlegesek, igazán jók voltak. Kettő a csaknem teljesen elfelejtett csalik közül — a búza és az árpa — ma is figyelemre méltó mint az elcsépelt csalik, például a fehér és piros csontik olcsó és nagyon kiadós helyettesítői.A párolt búza valamikor nagyon népszerű csali volt, de időről időre mindig visszatér a gyakorta használt csalik közé. Minden jel arra mutat, hogy néhány évi pihenés után a horgászok — egy-egy rekord- fogást hallva — kipróbálják. Egyik vitathatatlan előnye, hogy amíg a többi csali folyamatosan drágul, a gabona ára csak lassan emelkedik.

A búza beszerzése

Csalinak a lehető legfrissebb, nagy szemű búzát keresd, amelyik még nem ráncos és nem repedezett. Ha sikerül egy jó beszerzési forrást találnod, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni, mert a gabonát száraz és hűvös helyen sokáig lehet tárolni.

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Vissza a régi slágerekhez. A búza (balról) és az árpa(jobbról) olcsó és hatásos

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Ha fött árpát túzöl a horogra ügyelj, hogy a horog hegye kiálljon a magból

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Főzés közben színezőket és aromákat is adhatsz a búzához vagy árpához. Különösen jó, ha egy kis cukorral vagy mézzel ízesited, így még hatásosabb lesz a csalid

Egy kis főzőcske

Egy-egy horgásznapra elég három-négy csésze búza. Az előkészítés első lépése a szemek nagyon alapos leöblítése. Ezzel megtisztítjuk a portól és a perjétől. Ezután éjszakára hideg vízbe áztatjuk a búzát, hogy megdagadjon. Másnap egy fazékba öntjük az áztatóvízzel együtt. Egy kanál cukrot vagy mézet is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen. Ha felforr, még 30 percig lefedve hagyjuk. Ennyi idő elteltével a szemek elkezdenek felrepedezni, és láthatóvá válik fehér belük. Főzés közben folyamatosan le kell szedni a habot a vízről. Nem szabad szétfőniük sem, mert ha túl puhák, már csak etetésre alkalmasak.
Ha kész, leöblítjük hideg vízzel, így nem fognak összeragadni. Egy búzaszemhez a 14-es horog a megfelelő, két szem jól elfér egy 12-es horgon. A főtt búzával nagyon mértéktartóan kell etetni, mert a halak hamar jóllaknak tőle.

Árpával

A compók szeretik a búzát, de egyenesen bolondulnak az árpáért. Az árpa — használhatunk az élelmiszerboltokban kapható árpagyöngyöt is — titka, hogy tejben kell megfőzni. Ha az árpa már puha, de még nem főtt szét, leszűrjük, és szorosan záródó edénybe tesszük. Két vagy három szem 10-es vagy 12-es horgon kiváló csali még igazán nagy halakra is, egy szem 16-os horgon pedig egyenesen szenzációs nyúl domolykókra és bodorkákra. A búzához hasonlóan az árpával is nagyon takarékosan kell etetni.

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Búza és árpa | HorgászMánia friss horgász hírek

Teli szák bodorka. a búza hagyományos  bodorka csali, de gyakran a pontyok,vörösszárnyúak, dévérek és domik is kedvet kapnak rá


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .