A WAFTERS AKTA
A WAFTERS AKTA
Nap mint nap kapunk kérdéseket Tőletek, amelyekben jövőbeni horgásztúrákkal kapcsolatban kértek tanácsokat. Talán nem meglepő, hogy a legnépszerűbb témák főként a csaliválasztással kapcsolatosak: Adott vízre milyen ízű csalit vinnénk, milyen horogcsalikkal érdemes készülni, milyen etetési stratégiát, csali-kombinációkat ajánlunk egy-egy helyen az év különböző időszakaiban? Az utóbbi időben több esetben is találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a balanszírozott, ún. WAFTERS horogcsalik viselkedéséről különböző meghatározások vannak a köztudatban. Végeztem egy gyors kutatást. Miután megnéztem több gyártó waftersnek hívott termékének leírását, rögtön megértettem, miért van kisebb-nagyobb félreértés a horgászok körében akkor, amikor erről a horogcsaliról esik szó.
A wafters horogcsalikról kijelenthetjük – és ebben nagy eséllyel a csaligyártók mindegyike egyetért,- hogy a fogalom egy balanszírozott, kikönnyített horogcsalit jelent, amelyet a hal a sima, süllyedő csalikkal szemben könnyebben fel tud szippantani a fenékről. Ott viszont már nagy eltérés van, hogy ki, mit ért wafters csali alatt, ugyanis a gyártók kétféle megközelítés alapján hívják waftersnek az általuk forgalmazott csalit! Az egyik megközelítés az, amikor a csali elnevezésénél a csali és a szerelék együttes viselkedése alapján a gyártó tulajdonképpen “megelőlegezi” a wafters nevet. Hogy értem ezt? Úgy, hogy ha például egy lebegő csalit a horog fogja kibalanszírozni, akkor sok gyártó ezt a csalit már waftersnek hívja, annak ellenére, hogy a termék önmagában (horog nélkül) egy lebegő, a víz felszínén maradó, pop up (lebegő) csali.
Mi, az SBS-nél a csalik nevét úgy határozzuk meg, hogy a horogcsali viselkedését önmagában vizsgáljuk a vízben! Egy pop upot tehát azért hívunk pop upnak, mert ha ezt a csalit önmagában, szerelék nélkül a vízbe dobjuk, akkor a felszínen lebeg és nem süllyed el. Természetesen egy pop up csali is viselkedhet úgy egy szereléken (lesúlyozva, horoggal, ólompasztával stb.), mint egy balanszírozott csali, de ettől mi még nem fogjuk waftersnek hívni. Azért sem, mert előre nem tudhatjuk, hogy ki, milyen méretű, súlyú horoggal, előkezsinórral fogja használni, és ezek bizony nagyban meghatározzák a csali viselkedését a vízben.
Waftersnek mi azokat a csalikat hívjuk, amelyek parafaőrlemény hozzáadásával készülnek,
így könnyebbek, mint a süllyedő csalik, a vízbe dobva azonban nem lebegnek, hanem lassan süllyednek. Fontos megjegyzés még ehhez, hogy sok gyártóval ellentétben a wafters csalik nálunk ugyanabból az értékes, sok összetevőből álló alapmixből és attraktorokból, folyékony összetevőkből állnak, mint adott szériában és ízben a süllyedő bojlik. Például egy M1-es wafters csali ugyanazon összetevőkből áll, mint az 1 kg-os kiszerelésben lévő M1-es bojli. Fontos ez, hiszen így ugyanazzal az összetételű csalival horgászhatunk az etetésen, mint amivel etetünk, csak éppen a wafters / balanszírozott csali könnyebben beugrik a táplálkozó hal szájába! 😉
A fenti, elméleti száraz anyag után nézzünk inkább a gyakorlatot, az sokkal érdekesebb! A lényeg talán az, hogy mindig tudatosan horgásszunk, tudjuk, hogy az éppen felkínált csali és szerelék együtt hogyan viselkedik a vízben. Ne csak a korábbi tapasztalatokra hagyatkozzunk, érdemes minden dobás előtt ellenőrizni a vízben, hogy vajon úgy viselkedik-e a csali a szerelékkel, hogy mi elterveztük! Fél perc, de megéri!
Íme néhány gyakori példa, amelyek figyelembe vételével talán sok SBS csalit használó horgász számára könnyebb lesz a jövőben a csaliválasztás.





Forrás: SBS Baits.com


