A harcsa az édesvizek óriása

Harcsabajszos hatalmas száj, széles, fehér has, tekintélyt parancsoló méretek. Az éjszakai életet folytató harcsa vizeink óriása.

A szürke harcsa olyan jellegzetes, hogy kivé- teles figyelmetlenség kell ahhoz, hogy valaki egy kis harcsát összetévesszen a hozzá leginkább hasonló menyhallal vagy törpeharcsával. A menyhalnak csak egy kis bajusza van az álla alatt. A törpeharcsának négy bajusza van a felső állkapcsán, négy az alsón, hátúszójában és mellúszóiban pedig egy-egy erős, roppant hegyes, nagy tüske található. A harcsának két hosszú bajusza van a szájszeglete felett, és négy rövid a tokáján.

Táplálkozása

A fiatal harcsa rovarlárvákkal, piócákkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik. A felnőtt egyedek már elsősorban halakat fogyasztanak, de nem vetik meg a férgeket, rákokat és békákat sem. A nagyobb harcsa akár egy fiatal kacsát is el tud kapni. Bár sok rekordméretű harcsát fogtak már nappal is, ez a hal leginkább éjjel aktív. Ilyenkor ugyanis feljön a mély vizekből és zajosan vadászik a felszín közelében. A nagyobb állatokat támadó és a fürdőzőket is zaklató harcsákról szóló történetek inkább a mesék világába tartoznak. A harcsa nyelőcsöve meglehetősen szűk, ezért méretéhez képest

Rekord méretű harcsák valamennyi vizünkben előfordulnak, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Néhány tavon, tározón, csatornán rendszeresen lehet fogni a kapitális példányokat, de szinte mindenütt, még a kevésbé neves horgászvizekben is rejtőzik egy két nagy hal. Kapitális bajszosokkal leggyakrabban ott találkozhatunk, ahol hosszú távon bőségesen juthatnak táplálékhoz, valamint biztos búvóhelyhez (tapasztalat szerint: a nagyobb tározókon, a Balatonban, Fadd-Domboriban, a Bácsbokodi öntözőfürtön, a Tatai derítőtóban, és főként az élővizeken). A térképen sárgával csak a kiemelten jelentős

inkább apróbb állatokkal táplálkozik. Még a legnagyobb bajszosokat is kísértésbe hozhatjuk néhány szál piócával, harmatgilisztával, vagy akár egy néhány centiméteres twisterrel is. Nappal a harcsa rendszerint a mély vízben, rejtekhelyén tartózkodik. Ilyenkor csak azokra az áldozatokra támad ,rá, amelyek szó szerint beleúsznak a szájába. Éjjel kijön  búvóhelyéről, és a sekélyesekben vagy a víz felszínén vadászik. Egy nagy harcsa vadászterülete több ezer négyzetméter is lehet.

A harcsa az édesvizek óriása | HorgászMánia friss horgász hírek

Fészekőrző hal

A halak többsége az ikrák lerakása után nem törődik az ivadékával. A harcsa a közé a néhány halfaj közé tartozik, melyek eleget tesznek szülői kötelességeiknek. Ivás előtt a nőstény primitív fészket épít nádból és gyökerekből. A lerakott ikrát a hím őrzi ugyan, de nem túl gondos apa. Csak néhány napig kergeti el az ikrára leső apró halakat, a kikelés után a fiatal harcsáknak már maguknak kell boldogulniuk.
A harcsa ikrája hasonlít a békapetéhez. Nagyon gyorsan fejlődik. 4-5 nap után kikelnek a néhány milliméteres ivadékok, majd pár nap alatt felélik a peteburokban lévő szikanyagot. Ennek az időszaknak a végén kinő a bajuszuk és megkezdik az önálló táplálkozást.

A spanyolországi Ebro folyó nagy harcsáiról híres. Ez a 32,7 kilós példány verőfényes napsütésben kapott, majd 40 perces fárasztás után került partra. A szerencsés horgász Kevin Maddoks, 10 kg szakítószilárdságú zsinórt használt.

A harcsa élete első éveiben rendkívül gyorsan nő. Egyévesen már elérheti a 15 centimétert, öt év elteltével pedig hossza már megközelíti a 90 cm-t. Rendszerint csak ekkor válik ivaréretté és megkezdi a szaporodást. Korábban — többek között — ennek tudatában állapították meg a 80 cm-és méretkorlátozást szaporodási időszakban, ami a mai szabályok szerint 10 kg-ra módosult (ennél kisebb harcsát nem szabad kifogni május 3-tól június 15- ig). A későbbi években a harcsa testhossza már lassabban nő. A 10 évesek mintegy 120 cm, a 15 évesek másfél méter hosszúak. Később a harcsa már csak 2-3 centit nyúlik évente, de nagyon hosszú életű, így hatalmas méretet érhet el. Azt se feledjük, hogy a nagy halak testhosszának csekély növekedésével testük tömege jelentősen gyarapszik.

Hosszú életű bajszos?

Hatalmas mérete alapján azt hihetnénk, hogy a harcsa nagyon hosszú életű, pedig a legnagyobb példányok is csak ritkán idősebbek 35 évesnél. A legidősebb bizonyított életkorú harcsa 51 éves volt. 1569-ben engedték egy kis tóba Strassburg mellett, s amikor 1620-ban elpusztult, alig 1,5 m hosszú volt. Más hatalmas példányok viszont, amelyek életkorát az ichtiológusok pontosan meghatározták, sokkal fiatalabbnak bizonyultak.
A Morava folyóból kifogott 58 kg súlyú és 189 cm hosszú harcsa 29 éves volt, a Vágon fogott 62 kg súlyú és 207 cm hosszú karcsú óriás csak 25 éves „ifionc” volt. Egy 1984-ben Szlovákiában fogott példánynak harmincöt évre volt szüksége ahhoz, hogy 65 kiló súlyúra és 230 cm hosszúra növekedjék. Hazai rekord harcsáink a maguk 95,8 és 98 kilójukkal valamint 238 centijükkel — csak kerületméretükben különböztek: 92, ill. 102 cm — szintén hasonló kort érhettek meg. Még a hatalmas harcs&aacu

te;iról híres Volga-deltában sem kerültek elő 30 évesnél idősebb példányok. A százéves harcsákról szóló legendákat tehát semmi sem igazolja.

A harcsa az édesvizek óriása | HorgászMánia friss horgász hírek

Harcsa az Ebroból

A harcsa az édesvizek óriása | HorgászMánia friss horgász hírek

Legjobb harcsázó helyek

Fadd-Domboriban rengeteg nagy harcsa található, például itt fogták a hosszú ideig magyar rekordnak számító 95,8 kg-os óriást is. A víz egykor a Dunának volt mellékága, ma már nagy kiterjedésű holtág.
Bácsbokodi öntözőfürt — A Bajától nem messze található aránylag kis méretű (17,5 Hal víz, már sok hatalmas harcsát adott.
Pécsi-tó — Az öregebb harcsák otthona ez a tározó. A halakat ugyan meg lehet akasztani, de kifogni annál nehezebb a rengeteg víz alatti akadó miatt.
Balaton — szinte bárhol érdemes megpróbálni, de mégis a legjobb harcsázó része a Tihanyi kút. Itt minden évben fognak 80 kg feletti példányokat. Nagyon jó hely még a Fonyódi árok, és a Zala- torok is.
Körösök, Dráva, Duna, Tisza — Az élővizeken élnek talán a legnagyobb harcsák. Mégis ritkán kerülnek horogra, hiszen a folyók medre számtalan akadót, búvóhelyet rejt, nem is beszélve a körülményes meghorgászhatóságról. A Dunának főként a mohácsi része, a Tiszának pedig a felső szakasza alkalmas harcsázni.
Deseda — Mint a Dunántúl egyik legnagyobb tározója, méltán ad otthont a nagy harcsáknak. Legutóbb bodorkacsalival fogtak egy hatalmas példányt.
Tisza-tó — A valamikori erdők, melyek mára már víz alatt vannak, továbbá a szabálytalan mederszakaszok (gödrök, árkok) jó tanyát jelentenek a nagy harcsáknak is. Szintén kapitális harcsákat rejtenek: Pogányvölgyi víztározó, Fehérvárcsurgói víztározó, Tatai derítő-tó, Vajai őstó

Keretes anyag

Az elmúlt években és  a közelmúltban is voltak bejelentések 100 kg-os álomhatár feletti fogásokról, úgy gondoltam direktben nem teszek említést róluk, hisz majd minden fogást a hitetlenkedés övezi. Mindenki döntse el, hogy mennyi az igazságalapja ezeknek a fogásoknak, én nem teszem, de meg vagyok győződve, hogy nagyon sok 100 kg felüli harcsa él ég Magyarországon..(a szerk.) …Kaposváron a Töröcskei tóban megdőlt mind eddigi magyar rekord, ami hivatalosan 113 kg lett.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .