Orsókarbantartás otthon

Orsókarbantartás otthon

Felszereléseink rendszeres karbantartására óhatatlanul nagy szükség van év közben is. Kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsunk orsóinkra, ha kell gondosan újra zsírozzuk őket újra. Nemcsak látható, de azonnal jól hallható is a különbség, ha kipucoljuk a zsinórvezető görgőt. Ne várjuk meg a karbantartások halogatásával azt a pontot, amikor már csak a csapágy, a tányérkerék, vagy a tengelycsere segít a problémán.

Orsókarbantartás otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A dob levételével már látható a szennyeződés a dobemelő tengelyen.

Nem kell azonban megvárnunk a végét, a költséges javítások az esetek többségében elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel. Ehhez azt kell tennünk, hogy évente minimum egyszer számba vegyük a teendőket és egy alapos, lelkiismeretes karbantartással adjunk években mérhető pluszt az orsónknak.

Az orsók karbantartásának elsajátításához nem feltétlenül kell ezermesternek lennünk, a legfontosabb alapkezeléseket mi magunk is meg tudjuk csinálni. Ilyen, amikor különösebb megbontás nélkül a dob levétele után a dobemelő tengelyről eltávolítjuk a koszt, és egy-két friss olajcseppel megajándékozva varázsoljuk újra sima futásúvá a szerkezetet.

A koszos dobemelő tengely tisztitását még különösebb megbontás nélkül elvégezhetjük. Tiszta ronggyal töröljük meg a dobemelő tengelyt, a ruhán jól látszik majd a szennyezett régi kenőanyag maradvány.

Orsókarbantartás otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A dobtengely olajozása nem maradhat el, a friss kenéssel simán kell futnia a szerkezetnek.

A zsinórvezető görgő kiszabadításához is csak egy csavarhúzóra van szükség. A csavar kihajtását követően boríthatjuk ki a fészkéből a minden bizonnyal elkoszolódott, esetleg már beragadt görgőt. A zárt csapággyal szerelt változatnál a görgőház alapos megtisztítása indokolt, nyitott csapágy esetén akár benzinben is áztathatjuk annak érdekében, hogy minden koszt eltüntessünk róla, belőle.

Orsókarbantartás otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Ezt a görgőt bizony alaposan ki kell tisztítani.

Összeszerelés előtt jó minőségű szilikonos zsírral kenjük át, és nemcsak azért, hogy hangtalanul, a súrlódást a minimumra csökkentve forogjon, hanem azért is, hogy a vizet – mint legfőbb ellenségét – távol tartsuk tőle annyira, amennyire csak lehet.

Orsókarbantartás otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A féklamellákat is jó alaposan vegyük szemügyre, ha a filckorongok szárazak, nagyon vékonyan olajozzuk.

Orsókarbantartás otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Szennyezett, de még menthető csapágy.

Forrás: Halmos Mihály

Vélemény, hozzászólás?