Egyre nő a feldolgozott halak iránti kereslet

Egyre nő a feldolgozott halak iránti kereslet

Hazánkban a halfogyasztás az évek óta tartó népszerűsítő kampányok eredményeként folyamatosan nő. Bár még most is jócskán elmaradunk az európai átlagtól, fejenként közel 6,5 kg halat eszünk évente. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) felmérése szerint a feldolgozott haltermékek iránti kereslet nagymértében nőtt, miközben az élő halakat egyre kevesebben vásárolják.

Tavaly indult útjára a HalPéntek! nevű kezdeményezés, amely a rendszeres halfogyasztást népszerűsíti, egyben felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a halas ételek szerepére a kiegyensúlyozott étrendben. A program ötletgazdája a MA-HAL, amely most újabb népszerűsítő kampányt indít, elsősorban az online felületeken.

Egyre nő a feldolgozott halak iránti kereslet

Sziráki Bence, a MA-HAL Marketing Kft. ügyvezetője elmondta: „Büszkén mondhatom, hogy a Magyarországon megtermelt halak valóban kiváló minőségűek, és az ezekből készült élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók. Egyértelműen látszik a tendencia, hogy nő a kereslet a fenntartható módon előállított feldolgozott halételek iránt. Ezt felismerve folyamatosan nő a boltok polcain elérhető haltermékek száma és egyre több a halas fogásokat kínáló vendéglátóhely is. Csak afrikai harcsából több, mint évi 3 000 tonna került feldolgozott, konyhakész formában a vásárlók asztalára.”

A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok. A hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén szerves részei lehetnek az egészséges táplálkozásnak. Jól beilleszthetők egyes diétákba és kímélő étrendekbe is. Változatosan és könnyen elkészíthetők, egyre több modern konyhatechnológiai eljárással kísérleteznek a vendéglátók. Ma már nem csak halászléként kell a halas ételekre gondolnunk. A modern konyha hívei is megtalálhatják a számukra ideális elkészítési módot, akár az otthoni elkészítésre gondolunk, akár a speciális halételeket felszolgáló éttermek kínálatára.
A júliusban induló kommunikációs kampány részeként elsősorban online felületeken és rádiókban találkozhatunk majd a HalPéntek hirdetéseivel. A most készült rövid animációs film a social média felületeken érhető el (https://www.youtube.com/watch?v=AO5t4MFbrFM).

Egyre nő a feldolgozott halak iránti kereslet

Sziráki Bence hozzátette: „A halfogyasztás népszerűsítése mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magyar haltermelés értékeire is felhívjuk a figyelmet, ezért egy olyan átfogó, a hazai haltermelést bemutató kisfilmet is készítettünk, amely rálátást ad a halászati és akvakultúra ágazat működésére és eredményeire (https://youtu.be/f35bIAKmo2I).”

Fontos hangsúlyozni, hogy a halászati ágazatnak, a hazai élelmiszerellátáson kívül jelentős szerepe van a horgászati célú természetes vizek telepítésében is. Évente körülbelül 5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre a természetes vizekbe, ezáltal a horgászszervezetek a haltermelők legnagyobb megrendelői közé tartoznak.
Az Agrárminisztérium kezdettől fogva támogatja a halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó programokat, amelyek egymást erősítve segíthetik a hazai édesvízi halfogyasztás folyamatos növekedését.

Legyen a péntek HalPéntek!
További információ: MA-HAL

Háttér

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) általános célja, hogy javítsa Magyarország területén a hal termékpálya szereplőinek a versenyképességét, ellássa a halászati és akvakultúra ágazat szakmai érdekképviseletét és hosszú távon elősegítse a hazai haltermelés fenntarthatóságát, valamint elérje a halgazdálkodási tevékenységet végzők szakmájának kedvezőbb társadalmi megítélését.

www.magyarhal.hu

Itt a Grillszezon

A nyár beköszöntével egyre népszerűbb a grillételek készítése. Bátran kísérletezzünk a halakkal is. Íme egy jól bevált recept!

Afrikai harcsa kukoricával és paradicsommal

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 dkg afrikai harcsa 
  • 10 dkg bébikukorica 
  • 20 dkg morzsolt csemegekukorica (konzerv)
  • 10-15 db koktélparadicsom
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1 db lilahagyma 
  • 3 evőkanál fehérborecet 
  • 3 evőkanál magos dijoni mustár 
  • olívaolaj

Afrikai harcsa kukoricával és paradicsommal

A halfilét vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bekenjük mustárral, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A bébikukoricákat megsózzuk, kevés olajjal bekenjük és a grillen megsütjük. 

Közben elkészítjük a köretet. A kukoricát, a felkarikázott koktélparadicsomot, a finomra vágott petrezselymet és a lilahagymát összekeverjük az olívaolajjal, a borecettel és félretesszük.

Végül a halszeleteket körülbelül 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a paradicsomos salátával és a grillezett bébikukoricával együtt, frissen tálaljuk.

Halállomány felmérés és halmentés az Endrédi-patakon

CarpDoctor Leads Bojli ólmok

Vélemény, hozzászólás?