24 kilós gigabusát akasztottak a Holt-Marcalon

24 kilós gigabusát akasztottak a Holt-Marcalon

Újabb furcsa színű, majdhogynem piros busa akadt horogra a Holt-Marcalon. A sikeres horgász célzottan busára horgászott, és a hal színe már a fárasztás végén ilyen volt, nem utólag színeződött el.

A Pecaverzum beszámolója szerint rendszeresen horgászik busára Szlovák Ferenc. A szerelékét most egy horoggal állította össze az akadók miatt. Egy 80 grammos kosár felett 15 centivel lebegett a négyes horog, rajta három darab citromsárga hungarocellgolyó.

Szerdán akasztottam a halat, a kapás már sötétedés után, kilenc óra körül érkezett. Először kirohant ötven méterre, aztán pedig megadta magát, és úgy húztam kifelé, mint egy csónakot

– nyilatkozta a portálnak Szlovák Ferenc.

A fárasztás tehát nem tartott sokáig, mindösszesen 15 percig, persze ehhez az is kellett, hogy egy viszonylag keményebb, bojlis bottal és rajta 35-ös fonott zsinórral küzdött a hallal.

Elmondása szerint, akkora volt, mint egy tank. Mivel nagy merítővel rendelkezik, meg tudta szákolni, és felemelni a stégre. A halat meg is mérte, a pontos tömege 24,30 kiló volt. Fogott már sok busát a környéken, de ekkorát és ilyen színűt még egyszer sem.

24 kilós gigabusát akasztottak a Holt-Marcalon

Nem ez az első piros óriási busa, amelyről idén tudomást szereztünk, május elején a Kis-Balatonból egy brutálisan nagy, 54 kilós hal került elő.

Akkor a Magyar Haltani Társaság egy olyan szakvéleményt adott ki, amelyben azt írták, elképzelhető, hogy a hal alampiás. Ez magyarul fénytelenséget jelent, ami abból adódik, hogy a hal pikkelyeiből hiányzik a gyöngyházfényű guanin. Emiatt a pikkelyek átlátszóak, ezért a bőr alsó rétegét átszövő hajszálerekben lévő vér pirossága dominál, magyarázta akkor Harka Ákos.

Forrás: berek.hu

Egyre nő a feldolgozott halak iránti kereslet

Halállomány felmérés és halmentés az Endrédi-patakon

Még több információ a busáról! Kattintson ide!