A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon

A pácolt haltól sokan undorodnak a szaga miatt, de még többen vannak akik imádják az illata és az íze miatt, én az utóbbiak közé tartozom. Ebben a cikkben leírom, hogy én hogyan szoktam készíteni és a fórumban indítok egy topicot ahová várjuk a recepteket, ötleteket, hogy miként lehet még elkészíteni.
Első lépés itt is a halak megtisztítása, konyhakésszé tétele.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A halak megtisztítása az első lépés

Utánna sokan néhány napig sóban hagyják állni a hűtőben, én nem így szoktam, hanem azonnal karikázok hagymát, amit megsózok.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Jön a hagyma karikázás

Ezután elhelyezem a halakat egy üvegben, hogy úgy nézzen ki, mint a bolti, középen pedig kitömöm hagymával, illetve halakkal. Egy kevés mustármagot és egész borsot hintek rá. Van aki sárgarépát is tesz a hagyma közé.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Szélére a halak közé a hagyma és a fűszerek

Ezután készítem a páclevet amely körülbelül 1 rész 10%-os ecetből, 2 rész vízből, sóból és cukorból áll, de ez módosítható ízlés szerint. Mikor ez kész van felöntöm, úgy, hogy a halakat ellepje.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A páclével felöntjük, hogy ellepje a halakat

Ezután dobok rá pár babérlevelet és lezárom az üveg tetejét.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Lezárjuk az üveget és jön az érlelés a hűtőben

A hűtőbe teszem érlelni, mely körülbelül három hétig tart. Ezalatt a halakból kioldódik a szálka és csak a gerincük marad meg, amit egy mozdulattal kihúzhatunk a testükből.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

Három hét múlva kész a ruszli

Ezután csak el kell fogyasztanunk. A bolti ruszlitól csak annyiban különbözik, hogy talán még finomabb, mert mi készítettük. Igazán gusztusos savanyúságnak is, de önálló ételként is.

A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon | HorgászMánia friss horgász hírek

A kész házi finomság

Elkészítéséhez sok sikert, fogyasztásához pedig jó étvágyat kívánok!

Bódi Zsolt

6 thoughts on “A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon

Vélemény, hozzászólás?