A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon
A pácolt haltól sokan undorodnak a szaga miatt, de még többen vannak akik imádják az illata és az íze miatt, én az utóbbiak közé tartozom. Ebben a cikkben leírom, hogy én hogyan szoktam készíteni és a fórumban indítok egy topicot ahová várjuk a recepteket, ötleteket, hogy miként lehet még elkészíteni.
Első lépés itt is a halak megtisztítása, konyhakésszé tétele.
A halak megtisztítása az első lépés
Utánna sokan néhány napig sóban hagyják állni a hűtőben, én nem így szoktam, hanem azonnal karikázok hagymát, amit megsózok.
Jön a hagyma karikázás
Ezután elhelyezem a halakat egy üvegben, hogy úgy nézzen ki, mint a bolti, középen pedig kitömöm hagymával, illetve halakkal. Egy kevés mustármagot és egész borsot hintek rá. Van aki sárgarépát is tesz a hagyma közé.
Szélére a halak közé a hagyma és a fűszerek
Ezután készítem a páclevet amely körülbelül 1 rész 10%-os ecetből, 2 rész vízből, sóból és cukorból áll, de ez módosítható ízlés szerint. Mikor ez kész van felöntöm, úgy, hogy a halakat ellepje.
A páclével felöntjük, hogy ellepje a halakat
Ezután dobok rá pár babérlevelet és lezárom az üveg tetejét.
Lezárjuk az üveget és jön az érlelés a hűtőben
A hűtőbe teszem érlelni, mely körülbelül három hétig tart. Ezalatt a halakból kioldódik a szálka és csak a gerincük marad meg, amit egy mozdulattal kihúzhatunk a testükből.
Három hét múlva kész a ruszli
Ezután csak el kell fogyasztanunk. A bolti ruszlitól csak annyiban különbözik, hogy talán még finomabb, mert mi készítettük. Igazán gusztusos savanyúságnak is, de önálló ételként is.
A kész házi finomság
Elkészítéséhez sok sikert, fogyasztásához pedig jó étvágyat kívánok!
Bódi Zsolt
A ruszli recept egyszerű és nagyszerű.?
Köszi Gabi!
Milyen halból érdemes elkészíteni?
Üdv. Apró keszeg félékből a legjobb…
Nagyon szeretem a ruszlit, csak én a babérlevél helyett koriandermagot teszek bele és répa karikákat. Gyerekkoromban így szerettem meg a koriandermagot, mivel anyukám mindig ezt tette a ruszliba. Biztos finom, ahogy te készíted el, de próbáld ki a korianderrel is egyszer. Szerintem ízleni fog.
Köszi! Ma vettem sima, sózott heringet az oroszoknál, kipróbálom. A bolti sajnos ehetetlen mert édes, ráadásul tele van nyomva szachatinnal.