Kié a horgászhely?

Kié a horgászhely?

A MÚLTBAN A HORGÁSZOK ISMERTÉK EGYMÁS SZOKÁSAIT, „HELYEIT”, MELYEKET „GAZDÁJA” SZÁMÁRA SZABADON HAGYTAK. A CSÓNAKKAL KÖZLEKEDŐK LASSÍTOTTAK A SZEMBEJÖVŐNEK, AZ EMBEREK KÖSZÖNTEK EGYMÁSNAK. NAPJAINKBAN EZ AZ EGYMÁS IRÁNTI FIGYELMESSÉGEN ALAPULÓ ETIKA SAJNOS KIHALÓBAN VAN, AMI GYAKRAN OLYAN KONFLIKTUSHELYZETET TEREMT, AMI ELKERÜLHETŐ LENNE.

Kié a horgászhely?

Rendszeresen előfordul, hogy a karbantartott, etetett helyet, „engedély nélkül” egy másik horgász foglalja el. Egy ilyen eset számos kérdést vet fel. Bár szabály nem tiltja, de vajon etikus-e arra a helyre ülni, amit másvalaki saját idejében és saját energiájával karbantart, etet? Minden esetben tudatos-e az etetett hely elfoglalása, vagy lehet, hogy csak a véletlen műve? Az időközben helyszínre érkező „tulajdonos” felszólíthatja e sporttársát a hely átadására?

Hivatalos álláspont csak a Horgászrend 18. pontja szerint lehetséges:

„…a Tisza-tavon foglalt horgászhely nincs, a horgászhelyet érkezési sorrendben lehet elfoglalni…”

 

Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az írott szabályon túl éppoly fontosak lehetnek az etikai szabályok is.

Minden horgász ugyanazt szeretné: halat fogni, pihenni stb. Azért, hogy ez mindenki számára teljesüljön, kérjük, hogy legyünk figyelmesek, előzékenyek másokkal szemben, és a kérdéses helyzeteket türelemmel, intelligens módon kezeljük. Csak így maradhat mindenki számára szép élmény a vízen vagy vízparton töltött kirándulás. Legyen így, hiszen közös barátunk a Tisza-tó!

Forrás: sporthorgasz.eu

A szemetelés visszatérő probléma a Kis-Balatonnál

 

Vélemény, hozzászólás?