Dübörög a pontyszezon

 

 

Dübörög a pontyszezon, igaz nem nálam, de azért nem bírom megállni, hogy barátaim sikeréről ne írjak, ha már ajánlottam nekik egy igencsak fogós pontyozó párost. Bent járva az Energofish polcai között, megakadt a szemem egy aránylag új, saját fejlesztésű pontyozó pálcán, a Rubin Carp három méteres és háromharmincas modelljén.
Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
, Jani, mint sokan mások is, két egyforma bottal,
orsóval szeret pontyozni fenéken.
íme az igazán nyerő páros, legalábbis neki bejött

A keresztszénszálas szövésű fenekező bot első ránézésre megtetszett, a lenyűgöző külső mellett, nagyméretű sicc-gyűrű sora, rendkívüli rugalmassága miatt, mely az egész bottestre jellemző, ami által sokkal nagyobb a teherbíró képessége és fantasztikusan utána dolgozva a halnak, sokkal kisebb a lemaradás esélye.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
A fenekező pontyozás legbeváltabb etetőkosár változatai,
az aljzat és az áramlás függvényében
használjuk a könnyebb, vagy laposabb típusokat.

A Rubin Carp-ot kézbe véve, azonnal feltűnik a megszokottnál sokkal könnyebb súlya, ami ideális gyűrűzetét is figyelembe véve, engem azonnal pergetésre is csábít. Aki alkalomszerűen perget, annak duplán jó vétel, mert jobban ki tudja használni botjait a fenekezés mellett.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
Világító patronnal, súlyozással
tölthető, csíptetős kapásjelzők,
melyek bevágáskor egyből leesnek a zsinórról/tehát ki kell kötni!/
nem zavarva a fárasztást, de van,
aki a karikát szereti, én
hal horgászatánál, nyeletéshez
ajánlom. Az előketartóval készre
kötött előkéinket tarthatjuk renben.

 

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
A Kamasaki KB 500 R Jani barátomnak már bizonyított

A  balatoni pontyozások jutnak erről hirtelen eszembe, amikor ott gubbasztunk az etetésre bedobott szerelékek mellett, és mondjuk meg őszintén, van, hogy unatkozunk. És akkor hirtelen elkezdenek körülöttünk rabolni a balinok. Tehetetlenül nézzük, ahogy szinte forr a víz előttünk. Ilyenkor kell felkapni ezt a pálcát, egy nyisszantással elvágni a zsinórt, felkötni egy szivarólmot, mögé hármashorgot és már foghatjuk is a balint. Ha még egy műlégy is akad a szerelékes dobozban, szinte nyert ügyünk van, ha nincs, fehér nejlonzacskóból, kéztörlő csíkjából, melyet felrögzítünk egy másik, előkére kötött hármashorogra és felkötjük az ólom fölé egy méterre, az első tíz dobásból mondhatni biztos a fogás.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
Bevált pontyozó horgok, valamint pellet és
kukorica felfűzésére alkamas szilikonok,
melyek a mai pontyozáshoz már nélkülözhetetlenek.

A jó bot, egy dolog, de a Kamasaki KBR könnyített dobú, 7+1 csapágyas, 5,5:1-es áttételű, igen masszív, fémtestű, pótdobbal ellátott orsója igazán hozzáillő párosítás. Könnyen hozzáférhető hátsó fékje nagyon finoman adagolja a damilt, melyből 35-ös átmérőjűből a KBR 500-ra 180 méter fér rá. A különböző horgászati módokhoz alkalmazkodva 30-40-50-60-as??? szortimentben kaphatók. Sokan nem szeretik a fekete színű orsókat, különösen az etetőkosaras horgászatnál, mert egy perc alatt koszos lesz. Talán japánban is így van ez, mert semleges, világoskrém színével valóban praktikusat alkotott a Kamasaki.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
A Rubin Carp kiváló gyűrűzete,
gerincessége és könnyűsége
alkalmi pergetésre is csábít
Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
Az ekkora pontyok kivételéhez már komoly,
bot és orsó szükséges,
érdemes minőségi felszerelést használni.

És most jön a történet, nem kitalált, abszolút az élet produkálta. Vagyunk itt néhányan parton lakó horgászok, akik valami okból nem utáljuk egymást, sőt mindenkinek van egy-két bejárója, azokkal is jól elvagyunk. Ilyen Totya barátom bejárója, Jani, aki már évek óta velünk együtt próbálkozik, de bizony a halak és a technika ördöge sokszor megtréfálták. Hol leakadt a hal, hol beszorult a fék, vagy nem bírta megtartani a nádas előtt, szóval, ahogy lenni szokott, ő akasztotta a legtöbb nagy halat, de jobbára el is ment neki.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
Az első pontyom a Rubin Carp-pal, kissé duci, de nekem tetszik

Elmagyaráztam, hogy a kőkemény üvegspicc nem dolgozik utána a halnak, ezért mennek el a horogról a halai, a megkopott filcű, rugójú, régi orsók fékjei húsz év strapa után már nem adagolják biztonságosan a damilt, vagy szorul, vagy lazul, főleg a kritikus pillanatokban. Rádumáltam, úgy is jön a születésnapja, mely egyben nyugdíjba vonulásának ideje is, újítsa fel fegyvertárát, én segítek neki. A Rubin Carp 330-as botra és a Kamasaki KB 500-as orsóra esett a választásom a fent említett okok miatt. Őszinte szerencsekívánatom közepette adtam át neki.

Dübörög a pontyszezon | HorgászMánia friss horgász hírek
A pontyok merítéséhez érdemes sűrűszemű,
merev anyagú merítőt használni, mert kevésbé
gubancolódik a szerelék, főleg a kéthorgos, a hálóba

Mostanában alig horgászom, van baj elég, örülök, ha esténként csak kiülök a stégre egy kicsit szellőztetni a fejem, csak úgy bot nélkül. Ahogy ott bámulom a vizet, meglátogat Totya a szomszédból és sejtelmes mosoly közepette, mondja nekem:
–    A Jani üzeni, hogy köszöni szépen még egyszer az új szerkókat, ugyanis fogott egy hét és félkilós tőpontyot.
–    Hát ez gyorsan ment, tudod mikor hozok neki legközelebb jó cuccokat – vettem tréfásra a figurát, de azért volt bennem egy ici-pici irigység.

Forrás: energofish.hu // Székely Zoltán2011-08-10

Vélemény, hozzászólás?