Készíts wagglert

Nagy élvezet, ha magad készítesz úszót.Egyáltalán nem kell rosszabbnak lennie a gyárinál, viszont sokkal olcsóbb. Készítsünk most egy testes wagglert. Horgászboltokban nagyon jó minőségű úszókat lehet vásárolni, kielégítik a horgászok csaknem minden igényét. Kerülhetsz azonban olyan helyzetbe is, amikor „méretre” készült, az adott horgászhely feltételeihez és a halak táplálkozási módjához pontosan alkalmazkodó úszóra van szükséged. Például távoli dobással akarsz bodorkára horgászni erős szélben egy álló vízen. Ilyenkor az a horgász van előnyben, aki nem felejtette el, hogyan kell úszót készíteni.

1. Kis ecset, 2. Deszka a vágáshoz,3. Festékek, 4. Epoxi gyanta,
5. Durva és közepes csiszolópapír, 6. Vastag és vékony pávatollak antennának és gerincnek 7. Vastag balsafa rúd, 8. Vékony balsafa rudacskák9. Éles, modellező kés vagy sebészkés10. Apró fogú fűrész11. Tű, 12. Fúró,13. Ólomhuzal

A test mérete és alakja

Az egyenes és az insert típusú betétes úszók készítése a legkönnyebb. A testes úszók készítéséhez valamivel több idő és munka szükséges, de a feladat nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik.
Néha egyik-másik horgászboltban kaphatók kész balsafa vagy parafa testek, de a formák és méretek választéka meglehetősen korlátozott. Ha magad készíted az úszót, a rendelkezésedre álló formák és vízkiszorítások választéka gyakorlatilag végtelen.
A test nagysága — legyen arányos az úszó hosszával. Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb az úszó, annál nagyobb testre van szükséged. Van azonban a test nagyságának egy felső határa, amelyen fölül a waggler már túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen dobni vele. Az esetek többségében elégséges a 2,5-8 cm hosszú test.
Az úszó teste lehetővé teszi a szerelék súlyozásának növelését az úszó hosszának növelése nélkül. Ez akkor különösen fontos, ha sekély vízben horgászol. Egy messzire kidobott, hosszú úszó sekély vízben nyílvesszőként egészen a fenékig bevágódhat, és elijesztheti a halakat. Egy rövidebb és nagyobb keresztmetszetű úszónál ez a veszély nem áll fenn. A rövidebb úszókat könnyebb tárolni is.
Az úszók készítésére alkalmas pávatoll hossza is korlátozott, és ha nagy vízkiszorítású úszóra van szükséged, a test alkalma
zása az egyetlen lehetséges megoldás (gyakorlati szempontból két pávatoll összeillesztése nem jöhet számításba).
A test alakja — melyik alak a legjobb? Ez sok vita tárgya a horgászok körében. A leggyakoribb a nyújtott rögbilabda, csepp, fordított csepp és a hagymára emlékeztető alakú test. Kétségkívül sokat lehet kísérletezni ezen a téren. Az úszó testének, az alaktól függetlenül, a lehető legszimmetrikusabbnak kell lennie. A távoli dobásokhoz nyújtott, áramvonalas alakú wagglerekre van szükség. A csúszó waggleres szerelékekben rövid dobásokhoz a horgászok jobban szeretik a hasas, hagyma alakú és rövid antennájú wagglereket. Ez a stabil elrendezés megakadályozza az úszó elhajlását dobás közben, és biztosítja, hogy a zsinór akadálytalanul csússzon át a waggler karikáján.

A test megformázása

A balsafa nagyon könnyen megmunkálható anyag, tömörsége azonban változó. A legkönnyebb még kis nyomástól is deformálódik, s véletlenül körömmel is könynyen megkarcolhatod. Ennek a legnagyobb • a vízkiszorítása, ugyanakkor nagyon töré- keny. A legnehezebb balsafa a legellenállóbb mechanikai szempontból, de túl kicsi a vízkiszorítása. Úszók készítésére a közepes fajsúlyú balsafa a legjobb.A balsafa rúd a legjobb alapanyag az úszók készítéséhez. Keresztmetszetének minimális mértékben nagyobbnak kell lennie, mint amilyen az úszó lesz a legvastagabb helyen, s a kész test méreténél mintegy 5 mm-rel hosszabb darabra van szükséged.

Távol tartva magadtóla kést, gömbölyítsd le a henger végét. egymással szemben vágva egyet-egyet, faragd kerek keresztmetszetűre.

Ahogy haladsz a gömbölyítéssel, vágj egyre kisebbeket. Mielött megcsiszolnád ellenőrizd, hogy a test legömbölyített vége elég szimetrikus-e.


Egy adrabka durva csiszólópapírból hatjs olyan formát, amivel megfelelő sugarú görbületet tudsz adni a test végének. Nyomd bele a balsafát, és ujjaiddal forgasd


Faragd meg a test másik végét is. Különösen arra ügyelj, hogy a test egész hosszában szimmetrikus maradjon


A test másik végét is simitsd először durva, majd finomabb csiszolópapírral. Fúrj 1-1 cm mély furatot az antennának

és a gerincnek

Távolítsd el a pávatollról a sugarakat, és a gerincet simítsd le csiszolópapírral. a vastagabb végét finoman nyomd ujjal össze, hogy kicsitt vékonyodjon el, és könnyen belemenjen a furatba.

A modellező kés akkor jó, ha nagyon éles, a test nagyolt kifaragásához használod. Előbb késsel alakítsd ki az úszó egyik végének formáját. Akkor lesz az úszó szimmetrikus, ha mindig a henger két szemben lévő oldalán vágod le a felesleget. Ha például kétszer húzod végig a kést az egyik oldalon, fordítsd el a testet 180 fokkal, és ott is vágj ugyanannyit le, majd fordítsd el 90 fokkal a testet, és ismételd meg műveletet. A test kezd négyszögletes alakot felvenni. Most fordítsd el 45 fokkal, és ismételd meg a műveleteket — a nyolcszögletű keresztmetszetet csiszolópapírral már könnyű kör alakúvá átalakítani.

A pávatoll gerinc kiváló anyag a wagglerek antennájának betétjéhez. Ha kis vízkiszorítású, érzékeny antennára van  szükséged, használj inkább bambuszt. Beragasztáskor tarstd az úszót függölegesen.

A furatok elkészítése — a furatok az antenna és szár beillesztésére szolgálnak. Elkészítésük nem könnyű, mert pontosan a test hosszanti tengelyében kell lenniük.Ha a testet kézben tartva azonnal erősen akarod benyomni a fúrót, félre dőlhet, és a furat ferdén fog haladni a testben. Ezt később már nagyon nehéz kijavítani. Ezért fúrás előtt üss a testbe egy vastag tűt vagy árat — ezzel kijelölöd a furat irányát, csak ezután használd a fúrót. Minden két-három fordulat után húzd ki, hogy eltávolítsd a forgácsokat. Nem baj, ha a furat kicsit túl széles — így az antennát és a gerincet pontosan be tudod állítani, amikor beragasztod.


Végtermék….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..