Horgok

Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a horog a horgász felszerelésének Legfontosabb eleme. Az utóbbi években a gyártok ezen a terén is nagyot fejlődtek.

Úgy tűnik mintha a horgok választéka végtelen Lenne, ezt alátámasztandó egyre Újabb és Újabb modellek és típusok jelennek meg a piacon. Egy részük nem más, mint variáció ugyanarra a témára. Ha tehát eligazodsz abban, mire valók az egyes típusok, és neked mire van szükséged, a későbbiekben mar csak a legjobb gyártok Modelljei között kell válogatnod.

A horog mérete

A leggyakrabban használt horgok alapméretei a legnagyobbtO1 a legkisebb fele: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 és 26 (a legkisebb). Ezek mellett a 2-esnel nagyobb horgokat egy „/0″-ás jelzéssel látjak el, mely már emelkedő sorrendben jelzi a növekvő horogméreteket. Harcsázáshoz használatosak a 4/0-10/0-s horgok, de ragadozókra is általánosan elterjedtek az 1/0-4/0-s kampók. Egyes cégek elkezdtek közbenső normál méreteket, például 19-es, 21-es és 23-as horgokat is gyártani. Hogy meg bonyolultabb legyen a helyzet, a különböző gyartató1 származó horgok mérete gyakran különböző, bár a számuk ugyanaz. Sok horgász elköveti azt a hibát, hogy a horog méretével kizárólag a horgászott halak fajtájához igyekszik igazodni. Sokkal fontosabb, hogy a horog megfeleljen a csali méretének és fajtájának. Természetesen a két tényező elválaszthatatlanul Összefüggő egymással: nagy hal — nagy csali, kis hal — kis csali. Nem szabad kis csalit tűzni nagy horogra. Nem csak, mert így a horog nagyon látszik, hanem, mert a kis csali nem viselkedik természetesen a vastag húsú horgon. Ez elsősorban a finom csalikra, például a szúnyoglárvára, a csontira és a pinkire érvényes.

Az olyan harcias pontyokhoz, mint ez a termetes tükrös, vastag húsú, nagy horogra és erős kötésre van szükség.

A versenyhorgászok a kis horoggal szerelt finom szerelékeknél lapkás horgot használnak. Ezek kötése erősebb, és a horog függőlegesen log le. A nagy halak kedvelői viszont inkább a füles horgokat választják; ezek akkor nélkülözhetetlenek, ha az előke nem damilból készül.

A crystal típusú horgok rendszerint kis méretűk, de a legjobbak, ha csalinak csontit használunk. Ezen a horgon a csali az hegy alatti hajlatában marad, természetesen mozog, így kapásra ingereli a halat. A nagy horgok öble viszont gyakran szabályos köríves.

Hiba az is, ha nagy csalit tűzünk kis horogra. A horog, pláne a hegye, ilyenkor elvész a csaliban, aminek a következménye sok sikertelen bevágás. A horog méretet mindig a szerelek teherbírásának megfelelően kell megválasztani. A kis horog, a vastag zsinór és a nehéz, merev bot nem illenek egymáshoz, ugyanúgy, ahogy a nagy horog, a finom zsinór és a könnyű horgászbot sem. A horog méretének megválasztásakor mindig vedd figyelembe a víz jellegét is, amelyen horgászni fogsz. Ha például olyan vízen horgászol, ahol kevés az akadó és sok a helyed van a fárasztáshoz, használhatsz finom felszerelést. Ilyen körülmények között még a nagy hal is biztonságosan vándorol a szákba egy kis horgon. Akadókkal teli vízen viszont a könnyű felszerelés sok gondot okozhat. Ebben az esetben érdemesebb szolid szerelékkel és nagyobb csalival horgászni. A nehéz felszerelés és a nagy csali viszont általában, jelentősen csökkenti a kapások számát. Éppen ezért a felszerelésnek elég finomnak kell lennie ahhoz, hogy ne befolyásolja hátrányosan a kapásokat, ugyanakkor elég erősnek is ahhoz, hogy még egy agyobb halat is biztonságosan ki tudj vezetni.A leggyakrabban használt horgok

Mind a szakállas, mind a szakáll nélküli horgoknak vannak előnyeik. Szakállas horoggal horgászva kevesebb halat vesztesz ugyan el, de a szakáll nélküli kíméletesebb a halakhoz. A legutóbbi divatsiker a mindkét fajta előnyeit egyesíti mikró szakállas horog.

A horgokat az anyagvastagságuk szerint három csoportra oszthatjuk: vékony, közepes és vastag húsukra. Általánosságban minél kisebb a horog, annál vékonyabb drótból készül. A kicsi, vékony horog a finom csalival való) horgászás alapja, míg a nagy és vastag horgok a nagy és harcias halak fogásához nélkülözhetetlenek.

A horog teherbírása

A különféle horgok teherbírása is különböző, amit a felhasznált drót fajtája és vastagsága határoz meg. A horog ereje nagyban függ rugalmasságától is. A termetesebb kampók ritkán hajlanak ki, és inkább törnek, míg a vékony húsú keszegez6 horog nagy terhelés alatt általában kiegyenesedik. Minimális rugalmas kihajlása minden horognak van, meg a legnagyobbaknak is, ami főként bevágáskor előnyös, amikor nagy terhelésnek van kitéve a horog, hiszen szinte minden erő itt hat — ez eltörhetne a horgot, ha nem csillapítaná valamelyest a bevágás erejét a drót rugalmassága.

A horog alakja

A horgok sok, egymástól kevéssé különbö

ző alakban készülnek. Négy jegyük alapján csoportosíthatjuk őket.

Crystal (enyhen szár felé hajlított) horgok — általában kis méretben készülnek. Kiválóan alkalmasak a fehér csontival való) horgászatra, mert a csali közvetlenül a horog hegye alatt lóg.

Körívben hajlított horgok — általában nagy méretekben készülnek. Nagyon jók a nagy csalikhoz, például kenyérrózsához vagy darált hús kockákhoz. A kisebb méretűekhez kendermagot és kukoricát is használhatunk.

Hosszú szárú horgok — kis méretekben 40(22-26) a kisebb halak gyorsasági fogasara valók, nagyobb méretben (6-tól) főként süllőzésre, mivel sokkal könnyebb leakasztani róluk a zsákmányt.

Rövid vagy közepes szárú horgok — univerzálisak. A különböző horgászvizeken és különböző helyzetekben egyaránt beválnak.

A hosszá szárú különösen a kis horgoknál előnyös, mivel jobb fogást biztosít, a kis halak, például küszök levételénél. Az esetek többségében azonban a rövid vagy közepes szárú horgok is megfelelőek.

Szakállal vagy szakáll nélkül

Magyarországon a horgászok szinte kizárólag szakállas horgokat, használnak. Néhány évvel ezelőtt a fejlett horgász kultúrájú országokban a szakáll nélküli horgok divatja uralkodott. Az utóbbi időben azonban a horgászok ezekben az országokban ismét visszatérnek a szakállas horgokhoz, de a szakáll mar nagyon kicsi (Un. mikrószakáll). Ezek a horgok egyesítik a két klasszikus típust, a szakállas és szakáll nélküli horgok előnyeit. A szakállas horgok előnye, hogy jól tartják a csalit, és a megakasztott halat. Hátrányuk viszont a valamelyest nehezebb akasztás, különösen, ha nagyobb távolságra horgászol. A szakáll nélküli horgok kevésbé roncsoljak a csalit, és bevágáskor jobban ülnek. Könnyen kivehetők a hal szájából, ami akkor fontos, ha méreten aluli hal akad a horogra. De a ruhából, hálóból is egyszerűbb kiszabadítani. A szakáll nélküli horgokról viszont könnyebben elszabadulhat a hal is, ha fárasztás közben egy kicsit lazább zsinórt kap, vagy esetleg kiugrik a vizből.

Horogkötők

Fül vagy lapka?

A horog szára fülben vagy lapkában végződhet. A füles horgok zi5meben nagyobb méretűek — ezeket nagy halakhoz használjak. A versenyzők köreben használt kis — és az általában használt egyéb méretű — horgok szara viszont általában lapkában végződik. A horgokat rendszerint tízes vagy huszonötös csomagokban áruljak, de egyesével is kaphatók, sőt vásárolhatunk már előkére kötött horgokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..