Horgászás wagglerral


Nehéz egyértelműen meghatározni, mi is a waggler. Az úszók egy speciális fajtája? an-e egyedi teste? Mitől olyan utánozhatatlan?

Tulajdonképpen „wagglernak” nevezhetünk minden alulról rögzített csúszós úszót. Ezért van annyiféle formája, alakja, és készül olyan sokféle anyagból. Nincs benne semmi titokzatos, és mégis… Elég, ha megismered a wagglerral való horgászat technikáját, s máris megoldást találsz sok olyan helyzetre, amikor minden más csődöt mond.

A waggler fajtái

A waggleroknak két alapvető típusa van: az egyenes és a külön testtel rendelkező, mindkettő készülhet betéttel vagy anélkül. A waggler szára általában tollból, nádból, sültüskéből vagy műanyagból, teste balzafából vagy parafából, betétje pedig vékoknyabb tollból, nádból vagy műanyagból készül, némelyik waggler pedig teljes egészében balzafából van. A wagglerok különféle méretekben készülnek: a legkönnyebbektől 2 BB) a legnehezebbekig (3 SSG). A horgászok a wagglerokat sokféleképpen nevezik.

Miután bedobtál a megfelelő helyre, merítsd a bot végét a vízbe, és tekerd meg gyorsan az orsót, hogy a zsinór, széltől védve, a víz alatt maradjon!

Miért éppen wagglerral?

Csaknem mindig az a célod, hogy a csalit minél közelebb dobd a halakhoz, és ott is tartsd. Ha messze vannak, nehézséget okozhat, hogy a megfelelő távolságra dobj. Ha viszont erős szél fúj, nehéz a szereléket az etetett hely fölött tartani. A waggler hatásos megoldást kínál ezekre a problémákra. Először is, az aljánál nagy súllyal ellátott úszó szinte nyílként repül a cél felé. Lehetővé válik tehát a pontos dobás nagy távolságra is. ásodszor, mivel a zsinór az úszóhoz alul kapcsolódik, az úszótól a horgászbotig teljes hosszában a víz alatt tartható, így nem hat a szerelékre a szél. Az is előfordulhat, hogy a megfeszített zsinóron kell ellenőrizned a szerelék úszását, például ha közepes vagy gyors sodrású folyóban horgászol. Ha ilyenkor is wagglert használsz, minden egyes alkalommal el fog merülni, ha visszatartod a szereléket. Az egyszerű hagyományos úszó itt jobb, mint a waggler.

A waggleroknak két alapvető fajtájuk van: az egyenes és a külön testtel rendelkező. Mindkettőhöz illeszthetők betétek is, amelyek megkönnyítik a félénk halak észrevételét. A betétek többségét állandóra rögzítik, de vannak cserélhetőek is.

Milyen wagglerral?

A waggler kiválasztásakor négy lényeges tényezőt kell figyelembe venni: a halak távolságát, a szél erejét, a vízmélységet és a halak félénkségét.

A halak tartózkodási helye – ha a halak három-négy horgászbotnyi távolságra vannak, könnyebb wagglerra (2, 3 vagy 4 BB) lesz szükséged. Ha távolabb sejted őket, válassz nehezebb úszót, 2 AAA-tól SSG néhányasig. Tanácstalanság esetén szinte mindig jobb a nehezebb úszó, hiszen jobban megkönnyíti a dobást.

A szélerő – nagyobb szélben, különösen, ha szemből is fúj, nehezebb úszóra van szükség. A nagy kiterjedésű vizeken a felszínen a szél és a víz alatti áramlások gyakran elsodorják az úszót. A hosszú (45 cm-ig) wagglerok ellenállnak ezeknek a hatásoknak, és megnövelik az úszó stabilitását.

A vízmélység – a waggler mozgása a nyílvessző röptére hasonlít, ezért élesen csapódik a vízbe. Sekély vízben a hosszú úszó túl mélyre merülhet, és így elriaszthatja a halakat táplálkozási helyükről. Ilyenkor a speciális testtel rendelkező waggler biztosítja a kívánt eredményt. Az ilyen felépítésű úszó – még ha rövidebb is – ugyanolyan eredményesen dobható, mint az egyszerű waggler.

A halak félénksége – ha azt tapaszta-, lod, hogy a halak óvatosan kapnak; próbálkoz-hatsz az antennabetét használatával is, amely különösen alkalmas a gyors kapások észlelésére. Győződj meg arról is, hogy megfelelő-e a waggler vastagsága, hiszen láthatósága alapvetően ettől függ.

Waggleros szerelékekA Szerelék azonnali kapásokhoz. Ezzel a szerelékkel minden mélységben horgászhatunk. A sörét súlya a horog aljánál van. Ha bedobás után a hal azonnal kap, a betét egy kicsit kiemelkedik, ha nem, akkor valamivel később „megnyugszik”.

A Szerelék azonnali kapásokhoz kisebb tavakon ás csatornákon. Félénk halakhoz a szerelék könnyebb változatát használd. A betét ugyanúgy viselkedik, mint a nagyobb tavakon és folyókon, ha a hal beszívja a csalit.

A waggler szerelése

A waggler hagyományos szerelési módja (az alsó karikán keresztül) megnehezíti az úszó cseréjét. Jobb, ha kész, gyorsan cserélhető adaptereket, forgókapcsokat használsz, vagy – kis waggleroknál – egy darabka szilikongumit. Szilikongumi különböző átmérőkben kapható. Olyat válassz, amelyik illik a wagglerodhoz. Legyen nálad egy 15 centiméteres szilikoncső, és mindig annyit vágj le, amennyire szükséged van. Használj ollót – ha a vágás egyenes,

dobásnál nem hasad fel a gumi.Az úszók adapterei lehetővé teszik, hogy az úszó szabadon ringatózzék a vízen. Az az előnyük is megvan, hogy bevágáskor a nehéz waggler nem merül el a vízben, így biztosítja a horgász közvetlen kapcsolatát a hallal. Az adapter használata egyszerű: elég feltenni a zsinórra és összekötni a wagglerral

Horgászbotok, orsók és zsinórok

Nem lehet a waggler minden előnyét kellőképpen kihasználni, ha nincs megfelelően összeválogatva az egész felszerelés. A horgászbot – elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy távoli dobáskor kiemelje a zsinórt, és elég rugalmasnak ahhoz, hogy bevágáskor a zsinór ne szakadjon el, vagy a halak ne ugorhassanak meg. Kisebb tavakon és csatornákon a 3,6-3,9 m hosszú, kellően lágy spiccel rendelkező bot a megfelelő. A nagyobb tavakon és folyókon való horgászáshoz nagyobb dobóerejű (3,9-4,5 méteres) bot szükséges.
Ha csak egy horgászbotod van, módosítanod kell a technikádat. Ugy dobj, és úgy vágj be, ahogy a körülmények megkívánják.


A boltokban sokéle alakú és méretű, az utóbbi években egyre tökéletesített waggler kapható, így nem érdemes magunknak készítenünk azokat. Sok horgász ugyan továbbra is saját modelleket talál ki, de inkább csak barkácsoló hajlamainak a kielégítésére.

A Szerelék fenékközeli horgászathoz nagyobb tavakon és folyókon.A 4 sz. söréttel a horog gyorsabban merül el, és jut el a fenék közelében úszó értékesebb halakhoz.  Dobáskor a zsinór ívben mozog, így nem gubancolódik össze.


A sörétek elhelyezése közvetlenül befolyásolja a csali viselkedését. Ha túl közel vannak egymáshoz, bedobáskor a zsinór összegubancolódik, és így a csali sem fog természetesen viselkedni.

Az adapter szereléséhez át kell fűzni a zsinórt az alul lévő karikán, majd a megfelelő helyre csúsztatni az adaptert. Ezután a waggler aljához kell rögzíteni az adaptert, majd mindkét oldalról ólomsörétekkel biztosítani.

Az orsó – a klasszikus, álló dobú peremfutó orsóval könnyebb messzire dobni, mint egy ugyanolyan zárt dobú orsóval.

A zsinór – ne feledd, hogy aszerint kell megválasztanod a horgászzsinór fajtáját, hogy milyen halat akarsz fogni, és milyen úszót fogsz használni. Kisebb tavakon és csatornákon 2-4 BB-s úszókat használj, és elég lehet a 0,7 kg szakítószilárdságú zsinór is. Nagyobb tavakon és folyókon, ha 2 AAA – 2 SSG méretű úszóval horgászol, érdemesebb erősebb, 0,9-1,2 kg szakítószilárdságú zsinórt feltenni. Általában süllyedő zsinórt kell használnod. Vannak olyan fajta damilok, amelyek maguktól süllyednek, érdemes ezeket megvásárolni. Magad is készíthetsz süllyedő zsinórt, ha benedvesíted folyékony mosogatószerrel.

A dobás – ha wagglerral horgászol, érdemes egy trükköt alkalmaznod: abban a pillanatban kell kiegyenesíteni a zsinórt, amikor az úszó éppen ott repül, ahol a halak tartózkodnak. A legegyszerűbb, ha mutatóujjaddal lassítod és fogod vissza a lepergő damilt. Ezzel a technikával jobban tudod ellenőrizni, hol ér vizet az úszó, és csökkenteni tudod a vízbe csapódás erejét is. A horog így előbb ér majd vizet, mint az úszó, s ezáltal elkerülhető a zsinór összegubancolódása. Ennek a technikának a tökéletesítése nélkülözhetetlen a wagglerral való horgászáshoz, és nem kis gyakorlatot követel.

Az úszó színe – az úszó színe döntően befolyásolja a horgászás eredményességét. Ha nem különböztethető meg a környezetétől, nehezen veszed csak észre az óvatos kapásokat. Ebből a szempontból a legfontosabb a víz színe. A narancssárga úszó nagyon jól látszik a nyugtalan, hullámzó vízen, a fekete pedig a csendes, az eget visszatükröző vízfelszínen. A fehér antennájú úszó a fák sötét lombját tükröző vízen, a folyók és csatornák távoli kanyarjaiban válik be a legjobban. Az átlátszó wagglerok egyik változatánál könnyű cserélni a betéteket, és ezzel a körülményeknek megfelelően gyorsan lehet változtatni az úszó színét. Ne feledd: csak akkor tudsz eredményesen bevágni, ha jól látod az úszót!Az úszót egy kissé az etetett helyen túl dobva, engedd ki a zsinórt a mutatóujjad alól. Ne vedd el az ujjad a dob peremétől. Most a horog az úszó mögött van.

Amikor az úszó közeledik a célhoz, ujjbegyeddel finoman fékezd a zsinórt.
A nyomás erejét tapasztalatból tanulod meg. Most a horog átlendül az úszón.

Óvatosan fokozd a nyomást, hogy az úszó a kiválasztott helyen érjen vizet (az etetés helyén túl). A szereléknek egyenes vonalban kell vizet érnie, úgy, hogy a horog az úszó előtt legyen. Húzd a horgot a beetetett helyre, és süllyeszd el a zsinórt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..