Haltartó szákok

Ha életben akarod tartani a kifogott halakat, felelős is vagy a tarolásuk körülményeiért is. A körülmények pedig a helyesen megválasztott s beállított haltartó szaktól függnek.

Még a legjobb, és a horgászhelyen a legtökéletesebben felállított szák sem menti meg a halakat a szenvedestő1. A rabságban hatalmas stressz éri őket, a haló pedig ledörzsölheti róluk a testűket fedő, védő nyálkaréteget. Meg a puha szálból készült halókban is sérülnek pikkelyeik, a felmelegedett part menti vízben kevés számukra az oxigén. A szákban összezsúfolt halak könnyen megfertőzhetik egymást különféle betegségekkel és élősködőkkel is. Ha a kifogott halak egy részét haza akarod vinni vacsorára, és nem akarsz hosszú ideig a víznél maradni, akkor ezeket azonnal old meg, a többit pedig a kifogás után azonnal engedd szabadon.


Miért tároljuk a halakat?

Az előbb felsorolt ellenvetések ellenére néha mégis egy ideig tárolni akarod a halakat. Mikor kerülhet erre sor, természetesen a horgászversenyek kivételével?

A példány — kifogtad életed halat, és szeretnél egy emlékfotót. A megolt hal nem fog mutatni a kepén. Érdemes hát addig a szákban tartani, amíg le nem fényképeznek.

Kis halak — előfordulhat, hogy elsőre nem olyan halat fogsz, amilyet haza szeretnél vinni. A fazékba való halra várva a szákban tartasz néhány apróságot, amelyek később csalinak is jók lehetnek.

A hal helyes szákba tevése. A szák szája közel van a vízhez. A kiemelő szákból kivett hal finom mozdulatokkal kerül át a tartóba. A rövid ideig csomózott szákban tartott dévér tipikus sérülései(felső kép) a hal úszói kibújnak a háló szemein és a sugarak mentén felhasadnak(leginkább a farokúszó és a hátúszó sérült).
Hiányzik a hal néhány pikkelye., csupasz bőrét pedig könnyen megtámadják a gombás és fekélyes fertőzések, az élősdiek. Ha nem feltétlenül szükséges, inkább ne is használj haltartó szákot, vagy ne tartsd benne a szükségesnél tovább a halakat.


Ha csomózott hálót használsz, cseréld ki. A csomók felsértik a halak bőrét és úszóit. Sok európai országban be is tiltották a csomózott hálókat.


A szőtt, apró szemű háló jobb,biztonságosabb a halak számára, bőrük és úszóik kevésbé sérülnek. Ügyelj azonban a márnákra,pontyokra,kárászokra.Az apró szemekbe belegabalyodnak hátúszóik kemény,fűrészes sugarai-a bognártűskék. Ilyenkor a hal is, a háló is sérül.

De ne feledd, hogy a kis halak  a sérülésekre. Ha végre sikerül valami jobbat fognod, azonnal engedd szabadon az aprókat. A halóban vergődő kis bodorka később akár kilósra is növekedhet. Ám ne feledd, hogy a kifogott nemes halakat cserélni nem szabad; amit fogtál és eltetted, mar nem cserélheted ki egy később fogott nagyobbra.
A többi hal elriasztasátó1 való félelem — ez nem igazán alapos ok a zsákmány megtartására. Sok horgász meg akkor is a szákban tárolja a halakat, ha egész zsákmányát szabadon akarja engedni, attól félve, hogy az elengedett hal elriasztja a horgaszhelyrő1 a többieket. Ez a veszély különösen akkor áll fenn, ha rajban táplálkozó halakra, pl. dévérekre, bodorkara, szilvaorrú keszegre vagy márnára horgászunk. Valójában azonban a farasztastó1 kimerült hal ritkán megy vissza a táplálkozó rajba, különösen ha nagyobb távolságra horgászunk.
Nem szabad halóban tárolni a pisztrángokat, a pért és a jég alatt fogott halakat. A hazavitelre szánt állatokat azonnal meg kell ölni.

A szák kiválasztása

Ha úgy döntesz, hogy zsákmányodat haltartó szákban fogod tárolni, megfele1ő  felszerelést kell vásárolnod. Ezen nem szabad spórolnod, mert a szűk és rossz szákban agyongyötört halak rossz fényt vetnek a horgászra is. A szak vásárlásakor előszór is a horgászelőírásokat kell figyelembe venni. A száknak puha szálbó1 kell készülnie, kemény tartóabroncsokkal. Tartsd szem előtt, hogy egy szákban csak egy horgász zsákmánya tarolható, hogy a halakat nem szabad 24 óránál tovább tárolni, és semmiképp nem kerülhetnek a haltartó szákba védett, méreten aluli vagy éppen tilalmi időben levő halak.
A haltartó szaknak legalább 2 méter hosszúnak kell lennie. Tavakra és víztározókra, ahol a sekély víz a partnál meleg, hosszabb szák kell. Ne zavarjon, hogy egyik-másik horgasztassad csípős megjegyzéseket tesz a kifeszített háromméteres szák láttán, benne néhány bodorkával. Nyugodtan mutasd meg nekik, milyen jó1 érzik magukat ott a halaid.
A hálószövet készüljön puha szálbó1  csomózás nélkül. A régimódi, sodrott szálból csomózott hálok durvák, és sérüléseket okoznak a halaknak. Az otthoni horgászsarok dí

szítésére alkalmasak, de a zsákmány tarolására nem. Végképp nem szabad drótból készült szakot használni. Egyes esetekre azonban — pl. az angolna tarolására —, meg nem találtak ki jobbat a fém száknál.

A puha, csomómentes, szőtt haló a legjobb. Nagyon jók a kétféle szövetbő1 készült szákok — alsó részük (általában a két legalsó gyűrű között) speciális, 2 mm körüli, felső részük nagyobb, 4-8 mm közötti szemátmerőjű halóból készül. Jó ha tudod, hogy minél kisebb a haló szemeinek átmérője, annál kevésbe sérti fel a halakat, ugyanakkor esetleg megfosztja őket az oxigentő1. A nevesebb horgász cikkgyártó cégek már kétfelé halóból gyártják a szákokat.  horgászok köreben a hagyományos, kör alakú merevítők a legnépszerűbbek. A négyszögleteseknek azonban szinten sok előnyük van. Nagy felületen fekszenek fel a vízfenékre, így a sodrás vagy a hullámverés nem mozdítja el őket. A nagyon sekély vizekben több helyet biztosítanak a halak szamara, mint az ugyanilyen atmer6jU kerek abroncsos szakok. Jobban beférnek a huzatba. Az merevítő alakjának megválasztása végső soron egyéni ízlés kérdése. A kerek tartó átmérőjének legalább 35 cm-nek kell lennie, a négyszögletesek legkisebb atmer6je 35 x 30 cm lehet. A keretek távolsága általában 30 cm.

A szák felállítása

Akkor állítottuk jó1 fel a szákot, ha a halak szabadon mozoghatnak benne, es a zsákmányt is könnyű beletenni. ltalános tanácsok — úgy rendezd be horgászhelyedet, hogy a szák szája a kezed ügyében legyen. Ha párhuzamos a felszínnel, könnyen bele tudod tenni a halakat. Úgy helyezd el a szakot, hogy a horgászbottal való ügyködésed közben a horog ne akadhasson bele.Az els6 merevítő (a szák szájának) kitámasztója különösen fontos, ha a szákot sekély vízben helyezed el. A parton jó1 lehorgonyzott szákot teljesen kihozhatod, végét pedig hozzá tudod erősíteni a mederbe vert cövekhez. Az abroncsok így nem fognak összedőlni, és a halaknak bőségesen lesz helyük a szákban.  szák végének léterhelését akkor alkalmazzuk, ha nem lehet belemenni a vízbe, hogy rendesen kihúzzuk a szákot. A súlyt, rendszerint egy nagyobb ólmot, erős zsinórral kötjük a szák fenekehez, majd az egészet a kiemelő szák segítségével helyezzük el. A súly a víz alatt tartja a nem siillyed6 szövetbő1 készült szákokat is.A mólóknak, illetve néhány csatornának megvannak a maguk sajátosságai. Az uszályok és hajók erős hullámokat vernek, ugyanakkor a meredek parton ritkán lehet rendesen kifeszíteni a szákot. Általában nem lehet belemenni és karót verni a vízbe. Ehelyett egy egyszerű trükköt alkalmazhatunk. A szák szájának kitámasztóját erősen verd be a part oldalába úgy, hogy a szák szája a vízzel párhuzamosan álljon. Miután kihúztad a szákot a part menten, emeld ki a véget, és kösd a parton Levert cövekhez. Meg erős hullámverésnél sem fog elmozdulni a szak.
A gyors folyású folyókban is okosan kell felállítani a szakot. A folyás irányával párhuzamosan kell állnia. A halak fejjel fordulnak az sodrás ellen, és a sodrással párhuzamos szákban szabadon tudnak mozogni. Ha a szákot a sodráshoz kepést keresztben helyezed el, a halak egymáshoz fognak dörzsölődni, és felsértik egymást.

A halak szakba helyezése

Igyekezz mindig a lehető legfinomabban betenni a halakat a szákba. Soha ne dobd őket magasról vagy messzirő1 — a horgászás nem kosárlabdameccs. Ha magas parton horgászol, a háló szöveten csúsztasd le a halat. Gyakran nedvesíts a szák szövetet, mert a száraz hálón lecsúszó hal elveszti nyálkaréteget. Ne tegyél a szákba szemmel lathatóan beteg halat.

A halak szabadon engedése

A horgászás befejeztével legalább a halak egy részét szabadon engeded, hiszen ezert használtad a szákot. Ezt Óvatosan kell tenned. Húzd ki a szákot kifeszítő karót és a szák szájat kitámasztó cöveket is. Ezután egymás után húzd a szák szájához a merevítőket. Fogd meg az utolsó abroncsot, miközben másik kezeddel a szák száját fogod. Ne emeld fel a szak középső részét. Így a benne levő halak a vízben maradhatnak. Ezután egymás után húzd előre a gyűrűket, hogy a halak egyre közelebb kerüljenek a szák szájához. Vedd ki a zsákmánynak azt a részét, amit haza akarsz vinni, a többi halat pedig engedd szabadon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..