Csontik (légylárvák)

Szinte minden halfajta kiválóan kap a rovarlárvákra. Minden bizonnyal éppen ezért használják a profik legszívesebben ezt a csalit, de a kezdő horgászok is

A boltokban természetes fehér, vagy színezett kukacok kaphatók. A fehér csontik — a kékes legyek lárvái — etetőanyagként és csaliként egyaránt jól használhatók. Angliában általában kukorica táptalajon, néha fűrészporban vagy korpában árulják őket, itthon fűrészporban kidobozolva, vagy deciliterre, literre kaphatók. Kézzel 10 méterre szórhatók, nagyobb távolságra — mintegy 25 méterig — azonban, ha a szél ellenkező irányból fúj, csúzlit kell használnod, vagy földdel kell összekeverned a csontikat.

A pinkik, a rózsaszín lárvák — zöld legyek lárvái — aprók és enyhén rózsaszínűek. Kukorica táptalajon kerülnek forgalomba, itthon deciliterre kimérve zacskóban kaphatók. A pinkik mindig jó csalik, ha a halak nem akarnak kapni, különösen télen. Mivel kisebbek a fehéreknél, nehezebb túletetni velük a halakat. Elevenebbek is, és a hidegebb napok kivételével jobban is tekergőznek. A baj csak az, hogy beetetéskor nem szórhatóak olyan pontosan, mint a fehérek.

A fehér csontik különösen frissek, ha a testükön a táplálék fekete foltjai látszanak. Minél nagyobbak a darabkák, annál frissebb a kukac.

Természetüknél fogva hajlamosak arra, hogy elássák magukat, s így láthatatlanná válnak. A vízbe való bedobásuk után csak rövid ideig csalogatják a halakat, ezért kis adagokban, de gyakran kell etetni velük.A házi légy apró fehér lárvái még kisebbek. Általában nedves vörös homokban kerülnek forgalomba.
Főként akkor alkalmazzák ezeket a lárvákat, amikor már minden más kudarcot vallott. A fenékre hullva is jól látszanak. A csontik nem olcsóak, de megfelelő körülmények között a nagyméretű kukacok és a kisméretű rózsaszín kukacok akár két vagy három hétig is tárolhatóak. Csak a kis fehér csontik nem maradnak meg egy hétnél tovább.

A friss csontik elevenek és puhák. A száraz, öreg lárvák csak nagyon hideg vízen használhatóak, ahol a frissek megnyúlnak és elpusztulnak. A pinkik csak egészen halvány rózsaszínek lehetnek, az erősebb szín azt jelzi, hogy öregek. A csontikat 0,1-1,0 literes mennyiségben árulják, a leggyakrabban azonban dobozokba csomagolják. A legjobb külön erre a célra szánt műanyag vödröcskében tárolni a kukacokat, amelynek a fedele szitaszerűen lukacsos, hogy a kukacok lélegezhessenek. Ügyelj arra, hogy a vödör tiszta és száraz legyen, a szellőzőlyukak pedig ne tömődjenek el. A vödröt csak félig szabad megtölteni, így a csontik nem fognak kiszóródni. A legjobb tárolóhely a kukacok számára a hűtőszekrény. Ha ez valami miatt nem lehetséges, tartsd a vödröt sötét és hűvös helyen, például a garázsban a padlón. Ne feledd, hogy nyáron így legfeljebb  egy hetet bírnak ki, télen valamivel többet. Minden kukac, de különösen a pinki, nedvesen kiváló alpinista. Esőben feltétlenül takard le őket, s ha mégis megáznak, szorosan zárd le a vödröt, amikor összecsomagolsz. Otthon tedd át a kukacokat száraz kukorica táptalajra.

Keretes anyag:

A következő cikkekben arról olvashattok majd, hogy otthoni körülmények között, hogy készíthetjük el saját csonti tenyészetünket. Két féle módszert is be fogunk mutatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..