A ponty horgászata és felszerelései

A ponty méltán a legnépszerûbb halfaj a magyar horgászok körében. A patakok kivételével valamennyi vizünkben jól érzi magát, könnyen tenyészthetõ, szállítható, telepíthetõ, fogságban is aránylag jól életben tartható. Viszonylag gyors növésû és nagyra növõ békés hal, jól küzd a horgon, de amíg odajutunk, igencsak szükség van a horgász türelmére, leleményességére, a nagyobb példányok esetében a küzdeni tudására is.

A jól sikerült pontyozás felejthetetlen élmény.

Sokféleképpen lehet rá horgászni, ez élvezetesebbé teszi fogását. Végezetül, de nem utolsó sorban, a magyar konyhamûvészet legnépszerûbb halkészítményeinek nagy része pontyból, vagy pontyból is készül, ezért nem csak a horgászok, hanem valamennyi halevõ legismertebb halfaja.

A magyar horgászok legkedveltebb hala a ponty.

Horgászata történhet úszóval, elsõsorban vízi növényzet, akadók közelében. Nyílt vízen finomított készséggel, folyóvízen kifektetõs módszerrel, valamint ha vízközt eszik.

A merítés elõtti gyönyörûséges pillanat.

A ponty horgászatának kétségkívül legnépszerûbb változata a fenékhorgászat, például etetésen pusztán ólommal, etetõkosárral, finom felszereléssel ( picker, feeder ) és az utóbbi idõben divatossá vált, elsõsorban nagytestû pontyokra specializálódott bojlis horgászat. Sûrûn benõtt, hínaras vizekben víztetõn is szoktak “cupiztatva” pontyra horgászni.

A pontyozás legfontosabb csalija és etetõanyaga a kukorica

A ponty horgászatának felszerelésigénye a módszer függvényében lehet nagyon egyszerû, vagy eszközigényes, de függhet ez az egyén igényességétõl is. A pontyhorgászat meghatározóan lényeges része az etetés anyagai és módozatai.

Pontyozó alapfelszerelés.

Mindezeket részletesen tárgyalom a különbözõ horgászati módoknál. A téma oly szerteágazó, hogy a korlátozott terjedelem miatt, csak a legbeváltabb módszereket és a rohamosan fejlõdõ technikai újdonságok sikeresen kipróbált eszközeit igyekszem bemutatni.

Pontyozó állás a Ráckevei Duna-ágon

Ezek a rövid cikkek elsõsorban útmutatók a kevésbé gyakorlott, vagy mindig egyféleképpen horgászók számára, hogy kapástalanság idején próbáljanak ki más alternatívákat is, hátha avval megjön a várva várt aranyhasú.

Végre megvan!

A ponty intelligens hal, telepítések után szerencsés esetben ugyan garmadával lehet fogni, de hamar megtanulja hol, milyen veszélyek leselkednek rá, ezért hogy megfogására egész évben esélyünk legyen, talán érdemes lesz böngészni e sorozat lapjait.

Forrás: www.energofish.hu