Csonti házilag II.

Mint már említettem pár nappal ezelőtt létezik egy nagyon jó megoldás arra, hogy a csontit házilag elkészítsd. Nincs benne semmi ördöngösség, főleg ha van egy csonti nevelőd. Először is a barkácsolóknak, a korábbi cikkben van egy vödrös megoldás , de én gyerekkoromban egy másikat használtam…

…mégpedig egy 5 literes dunsztos üveget. Kerestem egy akkora méretű konzervdobozt ami pont belefért a szájába. A hosszúkás alakúak voltak a legjobbak. A szélét kb 1 cm hosszan és 0,5 cm szélességben bevágtam majd kihajlítottam. Ezek a fülek akadályozták meg, hogy a konzervdoboz beleessen az üvegbe. A konzervdoboz alját kilyukasztottam jó sűrűen egy szöggel. Ezzel el is készült a csonti nevelőm. A konzervdobozba húst, vagy halat szoktam tenni, de véleményem szerint jobb a hal, mert annak talán nem olyan erős a bűze. Lakásban semmiképpen sem ajánlom a halas verziót sem.

Ezt követően levittem a kertbe é s kövekkel körbe raktam védekezve a macskák és egyéb kóbor állatoktól. A csontik a nyári melegben hamar kikelnek majd amikor elfogyasztották a belerakott döglött halakat szépen lemásztak a lyukakon át az üvegaljába. A fűrészporban és a pince hűvösében szépen el lehetett tartani őket. Ha bebábozódtak nem volt gond ment az etető anyagba és lehetett kezdeni előröl.

A hőskort követően már egyre több boltban lehetett kapni csontit, így én is felhagytam a nevelésükkel. Addig nem is volt gond amíg az ember hozzá nem jutott az első match botjához, el nem kezdett finom szerelékkel horgászni. Mert ugye itt már jelentő mennyiséget is el lehet használni, amit ha boltban veszünk meg nem éppen olcsó mulatság, gondolok itt 1-2 liter csonti árára.

Újból felvetődött bennem, hogy visszanyúlok a régi módszerhez hiszen azokkal a csontikkal sem volt semmi baj, sőt, nagyon fogósak voltak, illetve gondoltam így már nem lesz nehéz előállítani a kívánt mennyiséget.

Körbenéztem csonti nevelő ügyben , így találtam rá az Energofish csonti csalinevelő dobozára, ami egy kicsit éthordóra is hasonlít. Az elsőt ma kaptam meg postán a munkahelyemre, és mikor haza felé tartottam a főnök titkárnője meg is jegyezte milyen jóképű éthordóm van, én büszkén magamhoz szorítva sűrűn bólogattam.  Ha tudnád…

Miután hazaértem be is üzemeltem a nevelőt. A nevelő 4 részből áll, a felső részbe kerül a hal vagy hús, ezt követően 2 lyukacsos tálca következik, ezen másznak lefelé a csontik, majd az alsó tálca. Ebbe kell beletenni a fűrészport.

Valahogy így nézne ki a beüzemelés…szétszedve…

alsó résszel kezdjük, mehet bele a fűrészport, zsemlemorzsa
vagy a kukorica liszt

első lyukacsos tálca…

második lyukacsos tálca…

a másodikba jön a “csali” hal vagy valamilyen húsféleség…

mehet rá a tető, és nyitva kell hagyni a felsőrészen a szellőzőt, hogy a legyek be tudjanak menni…

szereld össze és kész mehet a szabadba..

kint a teraszon jó helyen lesznek, a muskátlit nem zavarja a szag

Ami tény és nincs mit szépíteni a dolgon. A csontkukac dögön nevelődik ez így volt és így is lesz, max. eddig ha boltban vettük ez a része kimarad. Érzékeny gyomrúak nem kezdjenek bele, de ahogy horgász barátaimat ismerem egy igaz vérbeli horgásznak nincs akadály, mert ugye az ember egy jó kis trágya gilisztáért mit meg nem tesz.. Ügyeljünk arra, hogy ne zavarjon senkit, olyan helyre rakjuk ahol nincs szélirányban a szomszédnak. Azért ajánlottam a halat, mert kevésbé bűzös mint a hús féleségek, de ezt is ember orra válogatja. A fűrészpor helyett én általában zsemlemorzsát használok, ez is nagyon jó felszívja a csontikról a nedvességet és nem lesz ammónia szaguk. Az eltartásuk egy légmentesen záródó műanyag dobozban minden gond nélkül megoldható a hűtő aljában. Előtte mindenképpen egyeztetni kell a saját Nagy Fehér Főnököddel:)))))

(BK)

5 thoughts on “Csonti házilag II.

 • 2018. július 5. csütörtök at 04:32
  Permalink

  Nem találok egyetlen horgász boltot,ahonnan megrendelhetném .Ha tudsz ilyet segits………..

  Reply
  • 2018. július 12. csütörtök at 05:45
   Permalink

   Szia! Utánanézek, de nem igérem, hogy még kapható…

   Reply
 • 2019. július 14. vasárnap at 11:47
  Permalink

  Sziasztok!
  Nekem van egy zsír új, eladó !!
  Ára 5000 Ft

  Reply
  • 2019. július 14. vasárnap at 19:04
   Permalink

   4000-ért érdekel, ha eladó annyiért.Hová valósi vagy?üdv.F.J.

   Reply
  • 2019. július 16. kedd at 13:00
   Permalink

   Szia! Elég régi poszt:) Engem érdekel, írj rám és megbeszéljük.
   kyga29 kukac gémél pont kom

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..