Sodrásban

Székely Zoltán 2011-11-14

Az őszi Dunán igazán érdemes próbálkozni, ilyenkor jönnek a nagyobb példányok minden fajból. Amióta alig lehet keszeget fogni úsztatva a Duna-ági helyeimen, kijárok egy-egy gyorsvízi pecára a Nagy-Duna köves, sóderes pályáira, hogy a fenti okok miatt elhanyagolt Emerald Plus match-botom, mely pillekönnyűsége, gerincessége miatt nagyon a szívemhez nőtt, ki ne menjen velem együtt a gyakorlatból. No meg, a változatosság gyönyörködtet.

Ilyenkor alacsony vízállásnál az Energo Team Emerald Plus match 3,90 m-es változatát részesítem előnyben, a tavaszi, nyári mélyebb vizeknél inkább a 4,20 m-est. Általában úszózáshoz 14-es monofilt használok, de mivel az ősz a márnák és a pontyok fő szezonja a Dunán, ilyenkor 16-18-as Specialist Bream damilt teszek fel, mely a halak számára láthatatlan, mivel vízszínű, kellemesen lágy, de mégis elég erős a jobb halak fárasztásához is.

A kilós jászok nagy örömöt tudnak nekem okozni

Előnye még, hogy szakítószilárdságát sokáig megtartja, ami a gyorsvízi úsztatás műfajában nagyon fontos a sok dobás miatt.

A karikakeszeg valaha a legnépesebb halpopuláció volt,
de a kormoránok nagyon megritkították

Természetesen ebben a műfajban az úszó milyensége a legfontosabb, én sokakkal ellentétben egypontos műanyagcsövecskével rögzített, a sodrást jól bíró, vaskosabb fazonokat használok, könnyen cserélhető, állítható, gyorsabb horgászatot biztosít, de azt elismerem, a két pontos úszókkal jobban lehet visszatartani, és messzebbre lehet dobni. A gyorsan áramló, kevergő vízben, a csali lent tartása érdekében mindig egy ponton súlyozok, hat grammtól esetleg ütköző és csúszó ólmot együtt. A horog nagy dilemma

Bezzeg a géb, a dunai horgászat megrontója mindenütt ott van, bár kilósba nem is lenne olyan csúnya hal

Függ a fogható halak méretétől és a csalitól, kenyérhez inkább a rövidszárú, öblösebb Gold Star Tanago nikkel horgai, csonti, giliszta használatakor a Fudo hosszabbszárú, befelé hajló hegyű tűi váltak be nekem a legjobban. A méret szintén a várható halak nagyságától függ, általában 14 – 6-os méret között, kenyérrózsához eleve a nagyobbat ajánlom / a csali a vízben rádagad a horogra!/

.A szilvaorrú keszeg is eltűnőben van

A szerelékem az erős sodrás miatt most hat grammos dundi úszóból, negyven centire a nyolcas Tanago horog felett egy pontban, fixen rögzítve állt, csalinak kenyeret használtam. Az etetés néhány „szenvics”-ből /lapos kőre kötött kenyér/ és sóderral nehezített, Techno ragasztóval keményre gyúrt gombócból állt.

A szép fejesdomolykón nagyon meglepődtem

Az etetés közben itt-ott néhány halugrás fokozta az izgalmamat, bár eléggé távol löttyentek a pipik, látványuk növelte bennem a siker reményét. Mennyi csodálatos halat rejthet ez a fenséges folyam?- tűnődtem magamban, ahogy tekintetem végig siklott az ég kékjét tükröző vízen.

Márna és elejtője

Összerendeztem dolgaim és neki kezdtem úsztatni. Jó darabig nem volt kapás, játszadoztam az eresztékkel, míg végül a távolba elúsztatva elmerült az úszó. A kezem már éppen lendült, hogy visszatekerem a zsinórt, így nagyon gyors volt a bevágás. Furcsán cikázva jött az első hal, fen a felszínhez közel.

Így dolgozik az Emerald Plus match egy jó márna alatt

Egy termetes garda volt az első hal. Kényes, a melegben gyorsan döglő hal, így azonnal szabadon engedtem. Aztán, nem túl sűrűn, de jöttek a karikák, kis méretük ellenére jól verekedtek az erős áramlásban.

Ősszel gyakori zsákmány úsztatás közben a Dunán a kis balin

Kár, hogy számuk rohamosan csappan, régen száz számra lehetett fogni, és nem céltalanul, mert a legfinomabb sütőhal. A vaskos úszót éppen a szendvicsek felett erőszakosan levágta valami, egy kisebb szilvaorrú feszítette magát keményen a horgon.

Az ekkora márnát merítő nélkül alaposan ki kell fárasztani

Egyre nagyobb szünetekkel, de azért jött egy-két hal, például egy közel kilós jász, melynek zöld hátában, tűzpiros uszonyiban hosszan elgyönyörködtem. A nagy, lappincsos dévéreket nagyon hiányoltam, de egy darab sem jött belőlük, pedig az újabb gombócos etetés nekik is szólt. A paducok is nagyon hiányoztak.

A Duna szépséges gyermekei

Összességében nem sok hal esett, de az aranyló őszi napfényben bent állni a húszfokos, tükörsima Dunában, gémek és sirályok víjjogása közepette, és a limányok közötti tükrökben engedgetni az úszót, maga is gyönyörűség. Álmosan elmerült az etetés mögött az úszóm, valahogy már a bevágás pillanatában éreztem ez jó hal lesz.

Nálam többnyire ez a halak sorsa, ússz szabadon!

Egy másodpercig csak állt a sodrásban, aztán lomha lódulásokkal elindult a meder felé, márna. Botom gyönyörű ívben hajlott, éreztem szintén élvezi a fárasztást. Ez a pálca tényleg olyan, mint a pecás meghosszabbított keze.

Folyóvízi úsztatáshoz nálam bevált horgok, fix és csúszó ólmok

Minden apró rezdülést érezni rajta, úgy utána dolgozik a halnak, persze az elmaradhatatlan társ, a Carp Expert Match 4000-es orsó finomra állított fékje minden kirohanásnál segít is neki, ha nem sérült vagy csomós a zsinór, még a nagyobbaknak sincs esélye. A többperces fárasztás végén, még a lábam előtti kis vízből is többször kitört a torpedótestű, bő kettes márna, míg végre sikerült elkapni a grabancát.

Gyors vízen lágy zsinórokat és nagy áttételű, szélesebb dobú orsókat érdemes úszós horgászathoz használni.

A történet egy óra multával megismétlődött, aztán már csak kis balinok, gébek emelgették, rázták az úszót, de így is fenségeset szórakoztam. A hal egyre ritkul ugyan a Nagy-Dunában, de számomra még mindig a legszebb horgászatot nyújtja, mikor gyors vizében eredményesen úsztathatok. Próbálják meg Önök is, igazat fognak adni nekem.

Kifejezetten gyorsvízi úszók, a jobb alsó éjjel is használható, mert az antennáját ki lehet cserélni világító patront

Forrás: energofish.hu