A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon

A pácolt haltól sokan undorodnak a szaga miatt, de még többen vannak akik imádják az illata és az íze miatt, én az utóbbiak közé tartozom. Ebben a cikkben leírom, hogy én hogyan szoktam készíteni és a fórumban indítok egy topicot ahová várjuk a recepteket, ötleteket, hogy miként lehet még elkészíteni.
Első lépés itt is a halak megtisztítása, konyhakésszé tétele.

A halak megtisztítása az első lépés

Utánna sokan néhány napig sóban hagyják állni a hűtőben, én nem így szoktam, hanem azonnal karikázok hagymát, amit megsózok.

Jön a hagyma karikázás

Ezután elhelyezem a halakat egy üvegben, hogy úgy nézzen ki, mint a bolti, középen pedig kitömöm hagymával, illetve halakkal. Egy kevés mustármagot és egész borsot hintek rá. Van aki sárgarépát is tesz a hagyma közé.

Szélére a halak közé a hagyma és a fűszerek

Ezután készítem a páclevet amely körülbelül 1 rész 10%-os ecetből, 2 rész vízből, sóból és cukorból áll, de ez módosítható ízlés szerint. Mikor ez kész van felöntöm, úgy, hogy a halakat ellepje.

A páclével felöntjük, hogy ellepje a halakat

Ezután dobok rá pár babérlevelet és lezárom az üveg tetejét.

Lezárjuk az üveget és jön az érlelés a hűtőben

A hűtőbe teszem érlelni, mely körülbelül három hétig tart. Ezalatt a halakból kioldódik a szálka és csak a gerincük marad meg, amit egy mozdulattal kihúzhatunk a testükből.

Három hét múlva kész a ruszli

Ezután csak el kell fogyasztanunk. A bolti ruszlitól csak annyiban különbözik, hogy talán még finomabb, mert mi készítettük. Igazán gusztusos savanyúságnak is, de önálló ételként is.

A kész házi finomság

Elkészítéséhez sok sikert, fogyasztásához pedig jó étvágyat kívánok!

Bódi Zsolt

4 thoughts on “A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon

  • 2018. augusztus 20. hétfő at 15:17
    Permalink

    A ruszli recept egyszerű és nagyszerű.😋

    Reply
    • 2018. szeptember 7. péntek at 18:17
      Permalink

      Köszi Gabi!

      Reply
  • 2018. október 30. kedd at 08:33
    Permalink

    Milyen halból érdemes elkészíteni?

    Reply
    • 2018. november 20. kedd at 14:51
      Permalink

      Üdv. Apró keszeg félékből a legjobb…

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..