A bajnok küzdelme a frontvonalban

 

Megnyugtathatunk mindenkit, ezen a fronton lövések nem dördültek, az ég viszont zengett néhányszor. Valójában annyi történt, hogy a Kamasaki Champion Match 3,90-es botját teszteltük egy levonuló nyári front környezetében.

 


Baljós fellegek, szerencsére már távolodtak

Egy, az átlagosnál mélyebb tavat választottunk a teszt helyszínéül. A meghorgászni kívánt távolság nagyjából 30 méter volt, a vízmélység pedig 5 méter. A könnyű szél félig hátulról, félig oldalról fújt, nehezítve némileg a dolgunkat.


Az előkészített alapetetés
gombócai, a Carp Expert csúzlival

A Kamasaki Champion Match
volt terítéken

A feladat adott, nézzük, milyen eszközökkel kívánjuk megoldani! Egy megbízható orsó kell elsősorban a botra, mi az új hátsófékes Banax Iris 3000-es változatára voksoltunk. Egy klasszikus matchorsóhoz képest gyakorlatilag a dob mélysége, és az áttételezése képezi a különbséget. Az előző egyszerűen orvosolható alátétzsinórral, a rendkívül gyors áttételre pedig egész egyszerűen nem volt most szükségünk. Ennek oka az, hogy leginkább csontival szerettünk volna horgászni, elég mély vízben. Ez pedig eléggé hajlamosítja az előkét a bepörgésre. Minél gyorsabban tekerjük ki, annál nagyobb mértékű lehet a besodródás – hiába az apró forgókarika. Így hát, nem csak a szupergyors orsót ignoráltuk, de még az Irist sem téptük full gázon.


Ekkor még csak reméltük,
hogy a haltartóra is szükség lesz

Az ólmozás
jelentős részét összehúztuk

A végszerelék kialakítását szintén a körülmények befolyásolják. A mély vízre túl könnyű úszó nem való, különösen, ha a tetején még snecik is garázdálkodnak. Jobb, ha a csali viszonylag gyorsan az aljzatra kerül. Ezért önsúly nélküli, legalább 4-6 grammos wagglerek jöhetnek szóba. Az ólmok nagy részét egy csomóban kell rögzíteni, és a jelzőólmokat maximum két csoportban elhelyezni. Így a szerelékünk kevéssé lesz hajlamos a gubancolódásra. A cél az, hogy a csali minél tovább maradjon az etetésen, az érezhető oldaláramlat és a szél ellenére. Ezért nem kell önsúlyos úszó (vagy csak minimális önsúly a jobb súlyeloszlás, és a simább dobás érdekében), és ezért kell viszonylag nagy súlynak lenni a zsinóron. Akár ki is mondhatjuk, hogy sliderezésről beszélünk, számtalan világversenyen hozta meg ez a módszer az elsőséget a sokat emlegetett Alan Scotthorne-nak is.


Íme a kész felszerelés

Az első halak egyike egy termetes kárász volt

Az alapos fenékmérés és az aljzat feltérképezése szintén nagyon fontos. Mi is találtunk egy szakaszt, ami legalább fél méterrel mélyebb volt a környezeténél. Reméljük, valami pontycsapat fürödte ki magának a nyári melegekre.  Mindenestre alapvető, hogy minden pillanatban tisztában legyünk azzal, hogy a csalink milyen messze van az aljzattól, vagy épp az előkéből mekkora szakasz fekszik rajta. Ezt csak pontos és alapos fenékméréssel, majd céltudatos ereszték beállítással lehet elérni.


Az orsó és a bot
kiegyensúlyozott párost alkotott

Az előzetes hírek alapján csontival,
pinkivel és konzerv kukoricával készültünk

Etetőanyagunk dévér speciál Tímár Mixből, PV1-ből, közepes méretű kenyérmorzsából, és piros Carp Expertből állt. Karamelles ízesítést, és minimális forrázott csontit kapott a becsúzlizandó alapetetés. A gondosan, hasonló méretre elkészített gombócokat előre meggyúrtuk. A felszerelést bedobtuk a kívánt helyre, a zsinórt jelölő filccel megjelöltük, majd jöhetett az alapozó gombócok belövése. Igényel némi gyakorlatot, de akkor vagyunk ügyesek, ha nagyjából egy négyzetméterbe be tudjuk halmozni a golyókat (vagy legalábbis nem sok esik be távolabb az úszótól). Az általunk horgászott, még kényelmesnek mondható 30 méteren ez elvárható.


Néhány termetesebb dévér is tiszteletét tette

A bot első nyélszakasza is parafázott

Ahogy az elején utaltunk rá egy nyári front távozó felhőzete, és szele még borzolta a kedélyeket, így a halaknak nem igazán akarózott a csalit felvenni. Az első óra néhány könnyű hala után, minden fondorlatra szükség volt, hogy az uszonyosok figyelmét fenn tudjuk tartani. Érezhetően nem evett a hal igazán, de épp ez adta az igazi feladatot. Egy versenyen sem mehetünk haza a felénél, hogy majd jövünk, ha eláll a szél…


Sok apró gyűrű segíti a zsinór elsüllyesztését

Gyakran olvashatunk arról, hogy milyen jó napot fogtunk ki, és hogy ennyi meg ennyi hal jött sorozatban. Hát most nem. El kezdtünk különböző lépéseket tenni, a gyakoribb kapások érdekében. Először is megfigyelhető volt, hogy a bedobás, és a csali leérkezése után szinte azonnal érkezett némi cibálás, a halak ott voltak, csak a passzivitásuk nagyobb volt az étvágyuknál. Első lépésben lecseréltük a 14-es horgot 16-osra (az előkét rövid 12-esről, hosszú 10-esre), és gondosan elrejtettük a horgot a csontikkal, és kínosan ügyeltünk rá, hogy minden kapás után azonnal minden egyes csontit kicseréltünk. Továbbá a horoghoz legközelebbi jelzőólmot is eltávolítottuk legalább 50 cm-re. Így a csalink az aljzathoz közeli fél méteren szinte súlytalanul lebeghetett alá.


A bot felülkerekedett a halakon

Minden túlzás nélkül, mintha egy másik napot kezdtünk volna. Igaz, több feltolós kapásunk nem érkezett, de a dévérek rendre elhúzták az átalakított szerelés úszóját, és viszonylagos állandóssággal érkeztek a kapások. Hogy a váltás volt a döntő, azt szomszédjaink továbbra is tartó kapáscsendje bizonyította. Folyamatos nagy diónyi, keményre gyúrt (a fenékre is lejutó) etetőgombócokkal tartottuk fenn a halak figyelmét.


Bár az orsó nem match specifikus,
máskor is meg fogunk bízni benne

Igyekezetünket ezen a nehéz napon egy 80 dekás dévér érkezése díjazta, s több fél kg feletti egyed is beköszönt. A frontos időjárásban való horgászat egyik előnye, hogy nem szakad az emberről a víz a nap közepén sem, a csalikat nem kell feltétlenül ernyő alá rejteni (hacsak nem esik épp az eső).


A halak végül visszanyerték szabadságukat

Pontyot ezúttal nem sikerült fognunk, de legalább a rugalmas hozzáállásunkkal egy tűrhető keszegezést abszolválhattunk. A Kamasaki Champion Match egy közepesen kemény, névlegesen 10-30 gramm dobósúlyú bot, mely kiválóan szolgálja ki a nagyobb, nehezebb úszókkal való horgászatot. A zsinór süllyesztése gyors és hatékony, a sűrű gyűrűzésnek köszönhetően, a dobások harmóniája is megérezhető, a jóindulatú bottal kevés gubancunk volt. A full parafa nyél kényelmes, a bot súlyelosztása megfelelő. A bevágásokkal sem volt gondunk, bár így utólag a nagy távolság és az 5 méteres mélység miatt egy 4,20-as botot is bevállalhattunk volna. Majd legközelebb!

Forrás: energofish.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..