2017. November. 21.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Pár nap a Miháli tavon

Századunk első felében ezzel a sokoldalú és könnyen használható csalival sokkal több halat fogtak, mint bármi mással. Később felváltották mindenféle új találmányok, de úgy tűnik, hogy ma ismét visszatér a horgászok kegyeibe.


ő is a kenyérgyurma áldozat lett…

Sok horgász éppen kenyérgyurmával fogta első halát. A lehető legjobb csali ez a kezdők számára, mert könnyen hozzáférhető és használata egyszerű. Ne hagyd, hogy meggyőzzenek: a kenyérgyurma csak a zöldfülűeknek való. Nagyon könnyű elkészíteni, és igen vonzó a békés halak, például a bodorkák számára.

A legjobb csali

A kenyérgyurma legfőbb előnye éppen sokoldalúsága. Jó csali fenékjáró küllőre, nyúl és fejes domolykóra, vörösszárnyú keszegre, bodorkára, pontyra, dévérre és márnára is. Nem sok olyan csali van, amelyik ilyen eredményesen hat ennyiféle halra. A kenyérgyurma gyakran felülmúlja a kenyércsalik más formáit, például a ke nyérrózsát és kenyérhéjat is. A gyurma méretét és állagát könnyen változtathatjuk a halfajtáktól és az időjárási viszonyoktól függően. A gyors folyású folyókra valamivel keményebb anyag kell, míg a tavakban és tározókban a kis étvágygerjesztő falatok válnak be. Vonzerejét is könnyen növelhetjük színezőanyagok és aromák hozzáadásával.

Elkészítése és színezése

A legjobb a kissé szikkadt, legalább kétnapos kenyér (Vigyázat! Ne legyen egyhetesnél öregebb!) Vannak, akik a begyúráshoz víz helyett tejet használnak. Az aromák és színezőanyagok új formákat hoztak a művészetben. A bojli golyókhoz nagyon sokféle színezőanyagot és aromát árulnak. Vannak közöttük különlegesek is: például lazac vagy epres joghurt ízű adalékanyagok. A hagyományosabbak a sajt, a darált kendermag, ánizs, puding, méz és cukor ízét idézik. Evek óta egészen különleges adalékanyagokat is használnak, pl. darált mandulát, kutya- és macskaeledel konzerveket, élesztőkivonatot, sőt még sört is!
A színezőanyagok is nagyon változatosak, sok közöttük a titkos, levédett keverék. De ne feledjük, hogy az anilin alapú festékek, pl. a Chrysoidin, rákkeltő hatásúak. Ajánlható a Cochineal, egy piros ételfesték, vagy a sáfrány, amely sárgára festi a gyurmát. A vaníliás pudingpor a vonzó aroma mellett világossárgára fest, egyes sajtok pedig narancssárga árnyalatot adnak. Érdemes azonban mindig kéznél tartani egy kisebb adag natúr gyurmát is — néha kiderül, hogy az egyszerűbb csalik hatásosabbak, mint a különféle adalékanyagokkal dúsítottak. A keveréket liszttel sűríthetjük a kívánt állagúra. A kenyérgyurmát jól záródó dobozban kell tartani, hosszabb ideig pedig a hűtőben vagy a mélyhűtőben tárolható.

Horgászás kenyérgyurmával

A gyors folyású patakokban valamivel keményebb kenyérgyurmát kell használni, az álló és lassú sodrású vizekben és rövidebb dobásoknál viszont valamivel lágyabbat. Ha azt akarod, hogy a csali némileg lassabban süllyedjen le, például a sűrű növényzetű vizekben, tegyél a horog öblébe a gyurma mellé egy darabka kenyérhéjat, vagy hungarocellt. A csali így nem csak lényegesen lassabban fog merülni, hanem a növényekre érve nagyon jól látható is marad.

1. Először is gondosan moss kezet, hogy a csali „tiszta” legyen. Azután vegyél egy darab szikkadt kenyeret (kétnapos, de legfeljebb egyhetes legyen), és vágj ki belőle egy akkora darab belet, amennyi csalira szükséged lesz.
2. Tedd hideg vízbe, és addig hagyd benne, amíg teljesen szét nem ázik.
3. Vedd ki a kenyeret és nyomd ki belőle a vizet.
4. A kenyérmasszát tedd tiszta konyharuhára, vászondarabra vagy tüllre, és csavard ki alaposan, úgy, hogy nyers tészta állagú legyen.
5. Ezután gyúródeszkán gyúrd addig, amíg el nem válik a kezedtől.
6. Most adhatod a gyurmához az aromákat és színezőanyagokat is, de ne feledd, hogy a siker titka mindig a mértéktartás. Nagyon sokféle aroma közül választhatsz, a különféle gyári keverékeket is beleértve.