2018. March. 23.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pontyparádé:A korábbi írásomban említettem, hogy a matchbotozás mellett a feedert is bevetettem az egyre sűrűsödő pontyugrások láttán. A szituáció adott volt, tehát nem készültem különösebben a pontyokra, csupán annyi etetőanyag ...
 • Póra magyar:A kezdeti nehézségeket hátunk mögött hagyva, elindultunk a VB. felkészülésünk rögös útján. Az információk alapján a bevezető írásomban kiválasztottunk három halfajt, balint, süllőt, harcsát, amely a VB. folyamán első hallomásra ...
Home » Horgász történetek » Póra magyar

Stupekes harcsázás

Székely Zoltán2011-08-24

   A víz felmelegedésével a harcsák egyre szívesebben feljönnek vízközé táplálkozni. A horgászok felfigyeltek arra is, hogy különösen vonzza a bajszikat az íváskor felszín közelében csobogó hal.


A Koós-féle készre szerelt stupek
Gondolom, könnyű zsákmánynak véli, hisz ilyenkor az ívó hal veszélyérzetét elnyomja a nász izgalma – és ebben igaza is van. A süllő és a balin is vonzódik a felszínen csobogó küsz iránt, hiszen az fő tápláléka, de térjünk vissza a nagybajszúakra.

A szerelék lényege,
a tartó és a fogó horog

A félelmetes erejű
Rubin Cat 270/200-500 gr, IM7 carbon/

A stupekos módszernek a fent leírtak a lényege, a vízfelszín közelében tartja a vergődő csalihalat, a harcsa aláúszik és beszippantja. Igazából, ez az ősi csapóhorgos halásztechnika sportszerűbb horgászváltozata. Szerencsére nem szükséges magunknak összebarkácsolni, Koós Ferenc harcsaspecialista minden hibától letisztult profi szereléke egyszerű és valóban fogós.


A nagy szakítószilárdságú zsinórhoz elég egy minőségi ötvenes orsó

A minőségi Maruto-Koós és Grizly horgok, bárhonnan támad is a hari, jól akadnak, és a végsőkig megtartják a huszonötös, teflonbevonatú „ Power braid” fonott zsinórra szerelhető aparátot.


A harcsából kiálló horgok miatt a  a markolást nem, csak és a szorítófogót ajánlom


A stupek működés közben egy ígéretes sásos szélén

Az ütköztetett fenéksúly helyes beállításánál egyhelyben tartja a stupeket, mely rövid pányván, ferdén állva, körkörös úszásra készteti a csalihalat, de az nem képes feltekerni magát az úszóra.


Az esetleges nagy terhelés miatt a harcsázásnál csak minőségi horgok és kapcsok jöhetnek szóba

A gumiban végződő pányva és a stupek billegése engedi, hogy a harcsa kellő mélyre szippantsa a csalit és a horgokat, aztán meginduljon vele. A készséget érdemes belógó fa alá, hínármező szélére, nádfal elé, kiszögelések környékére tenni, mert a harcsa igyekszik mindig takarásból támadni.


A Rubin Cat 270 spiccének akár százkilós harcsa sem probléma

Íme, a helyes csalizási mód

A stupekos horgászat botja nagy teherbírású, masszív pálca kell hogy legyen, mint a Rubin Cat 270 200-500 grammos változata, mely különösen erős IM7 carbonból készül. A fonott zsinórok elterjedése óta nem kell már hatalmas, nehéz orsókat használni a harcsázáshoz, elég a Quick Fighter 50-es, mely 6+1 csapágyas, harcifékkel, precíziós visszaforgásgátlóval és többek között masszív CNC hajtókarral rendelkezik, amibe igencsak bele lehet kapaszkodni. Könnyített dobjain akár 185 méter 28-as zsinór is elfér.


Egy különösen jól sikerült stupekes éjszaka eredménye

A módszer elsősorban alkonyattól pirkadatig sikeres, bár ívó keszegek mögött elvétve nappal is foghatunk vele. A harcsa elleni végső pillanatokhoz, a négy nagy horog miatt, csak a vágóhorog vagy a szorítófogó használata ajánlott, kézzel semmiképpen ne nyúljunk a harcsa szájába.

Forrás: energofish.hu