2017. September. 20.
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
  • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
  • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
  • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
  • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Horgász történetek » Pár nap a Miháli tavon

Halfej preparálás házilag

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az  ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű:

Az alapanyag egy szép fej

Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép, ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus legyen. Ehhez 2 botot célszerű használni, mint a képen.

Két bottal kitámasztjuk a toroknál

Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.

Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek

Erre a pár centiméteres sórétegre tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.

Először belülről kell feltölteni sóval a fejet

Miután belülről fel van töltve, elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség. Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.

…majd kívülről is feltöltjük

A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só

Most már az időre kell bízni a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet. Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve nyáron nincs ilyen gond.

Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni

Mivel a só a nedvességtől kissé összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.

A szikkadt sós fej így néz ki

Miután kiszedtük a sóból, egy pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A következő lépés a fej sótól való megtisztítása.

A fejet egy ecsettel megtisztítjuk a sótól

A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót

A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.

Megmosolyogtató kép..

Ám ezen a fotón jól látnható milyen jól hozzáférni a kényes részekhez is

Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.

A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…

A trófeánk lakkozása következik. A lakk több szempontból is fontos: lezárja a halszagot, illetve védőréteget képez a felületen, így a trófea tisztítható lesz és megőrzi eredeti szép színeit.

A lakkozás fontos, kívül-belül, esetleg két réteget is felvihetünk

Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.

A kész trófea, szép színek, szép forma..

Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható, a munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.

Az elkészítéshez sok sikert kívánok.

Bódi Zsolt

Kategóriák: Praktikák,barkács