2017. November. 21.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Horgász történetek » Pár nap a Miháli tavon

Kuttyogtatás Koós úszóval

A kuttyogtató szezon elkezdődött. Épp a legfogósabb hetek előtt állunk, így nem árt áttekinteni, milyen felszerelésigénye van ennek a speciális módszernek. Az Energofish abban a szerencsés helyzetben van, hogy szakértői között tudhatja Koós Ferencet, s a nevével fémjelzett harcsás eszközöket.

A Banax Koós Catfish botok exkluzív keménytokban kaphatók

A bot

Korábban már ejtettünk szót a Banax és Koós Ferenc együttműködéséből megszületet, Koós Catfish 190 névre hallgató botokról. Ezek kétféle névleges dobósúllyal kaphatók, az 1200g-os és a még erősebb, 1600g-os változatban. Ahogy a korábbi bemutató cikkben is olvasható volt, nem kell a nagy számoktól megijedni, valóban nem hajlíthatatlan durungokról van szó, hanem épp ellenkezőleg. Ezek a nyelek kiváló anyagból készültek, remek a gyűrűzésük, erősek, rugalmasak – abszolút alkalmasak a harcsahorgászatra. A nyelet az előző cikkben részletesebben is méltattuk, most leginkább az úszós kuttyogtatásról lesz szó.

Jól látható az egyszerű felszerelés összeállítása

Az úszó

A hazai harcsás viszonyokat figyelembe véve tálán az úszós kuttyogtatás még kedvezőbb választásnak is mondható a spiccről történő horgászással szemben. A harcsák jó része ugyanis nem feltétlenül az “öreg”, kapitális példányok közül kerül ki (persze azokból is foghatunk, ha szerencsések vagyunk), jóval gyakrabban találkozunk 10 alatti, tizenes, vagy huszonos ragadozóval. Az ilyen méretű halak kapásainak kibontakozását sokkal inkább támogatja egy könnyen meríthető úszó, mintsem egy nagyobb erővel lehajtható botspicc.

Nem meglepő, hogy a Koós féle “harcsás csomag”-ban kiváló úszót is találhatunk a módszerhez. A zsinórvezetése belül, a tengelyébe helyezett műanyag csövön keresztül történik. Ez a megoldás sok esetben szerencsés, hisz nincs az úszó tengelyében alul és felül kilógó antenna, mely kitörhetne, vagy megmozdulva növelné az úszó beázásának a lehetőségét. Felső-oldalsó részén kialakításra került egy hagyományos, 4,5 mm-es fénypatron befogadására alkalmas hüvely, mely az éjszakai horgászatot támogatja. Kialakítása masszív, a horgászat jellegének megfelelő. Tenyeres élő hallal csalizva a 100 grammos ólommal tökéletesen működött. Ha esetleg kagylóbéllel, piócával vagy nadállyal csalizunk (ezek ugye nem kelnek önálló életre és nem cibálják lefelé az úszót), akár nagyobb ólmot is elbír, s akkor még könnyebben tudja meríteni a kisebb harcsa is. (Hozzáteszem, hogy mi kuttyogtatáshoz használtuk az úszót, de természetesen más harcsázó módszerekhez is alkalmas, pl. nadállyal csalizva partközeli bemosásokban való kereső horgászat, amiben Koós mester is nagyon járatos.)

Az erős, egyágú horog jött be a legjobban.

Az úszó ütköztetése, az ereszték beállítása az úszó fölé kötött stopperrel történik. Az úszó zsinórvezető csöve nagyon jól méretezett, mert egy erősebb fonott zsinóron is könnyedén csúszik, viszont egy ugyanilyen zsinórdarabból fölé kötött ütköző már biztosan megállítja. Horgásztunk vele kis eresztékkel, a felszínhez közelebb, de próbát tettünk a spanyolországi Rio Ebrón a 16-18 méteres vizekben is. A fonott zsinórból kötött ütköző fárasztás vagy sima felcsévélés során gond nélkül jut át a Koós Catfish 190-es bot gyűrűin, és az orsóra is feltekerhető. Soha semmiféle gondunk nem volt az ütközővel. Egyébként az ütköző vastagságát úgy kell megválasztani, hogy az úszóba semmiképp ne csúszhasson bele, de túl vastag se legyen a gyűrűk közé csévélés miatt. Egy kis érzékkel azonnal látni lehet a középutat!

A kész montázs tenyeres élő hallal a bevetés előtt

A felszerelés elkészítése

Értelemszerűen először az ütközőt juttassuk fel a zsinórra ha “gyári”-t használunk, ha kötjük, akkor a legvégén is ráérünk ezzel. Aztán jön az úszó. Alá kerül az ólom, amiből mi műanyagbetéteset használtunk, ezért az ólom és az úszó közé nem tettünk gumigyöngyöt. Ha sima átfúrt ólommal dolgozunk, az úszónkat kímélendő ne spóroljunk ki egy gumigyöngyöt, mert a szárazon rá-rácsúszó úszó nem örül a közvetlen fémes ütődéseknek. Az ólom alá pedig, feltétlenül kerüljön gumigyöngy (a szerelés erősségének, ólom nagyságának megfelelő méretű) mert fontos feladat hárul rá. Ez a gumigyöngy hivatott az alá kerülő forgókarika kötésének védelmét ellátni. Ha élő csalival horgászunk, mindenképp iktassunk közbe forgókarikát, ami nagyban fogja tompítani a csalihalunk mozgásából adódó zsinórcsavarodást.

Általában az a nyerő, ha a kuttyogtató kéz közelében marad az úszó!

A forgókarika másik végébe kell rögzíteni az előkét, melynek hosszát mi 40-50 cm-ben szoktuk meghatározni. Ha tudjuk, hogy kifejezetten kapitális harcsára vadászunk, használjunk speciális SUFIX SUPER CAT harcsás előkét! Ezt vittünk mi is magunkkal, és jó szolgálatot tett a hosszabb fárasztások alkalmával. Szerepe az, hogy ellenálljon a harcsa gerebenfogazata által okozott sérüléseknek. Ha olyan mázlisták vagyunk (vagy olyan jó vízen horgászhatunk), hogy kapitális hallal küzdhetünk hosszasan, vagy esetleg sorozatban fogunk kisebb példányokat, mindenképp ellenőrizzük a speciális előkét, és kössünk újat, ha szükséges!

Íme a kis trükk: a gumigyűrű rögzíti a zsinórt a felnyitott orsó felett

Ami még fontos, hogy sokféle horgos végszereléket látni. Elég sok időbe és harcsába került, míg kiforrott, hogy élő hal esetében egyetlen nagy egyes horgot használjunk. A harcsák megakasztásával nincs gondunk így sem, viszont és az élő hal hármas horoggal, esetleg több horgos, összetett rendszerekkel történő gubanckeltése drasztikusan lecsökken. Sokan csüngetnek még egy kicsi, de erős hármashorgot az élő hal hasa alá. Ez hasznos lehet, ha kis harcsák kapkodnak a csalink felé, de mi úgy ítéltük meg, hogy több kára van, mint haszna.

Harcsa “landoltatása” a csónakban

A horgászat során arra kell törekednünk, hogy az úszó mindig a csónakhoz, és lehetőség szerint a kuttyogtató kézhez közel helyezkedjen el. Ezért a spicc és az úszó közötti távolságot a lehető legrövidebbre kell visszaspannolni. A szemfüles olvasó itt megkérdezheti, hogy mi a különbség tehát a spiccről történő horgászathoz képest? Hisz ha meríti az úszót hal, azonnal érzi a spiccet is! De mégsem! Mindenképp szeretnék egy kis trükköt megosztani azokkal, akik nem karnak kizárólag ezért nyeletőfékes orsót használni. Egyszerűen egy gumigyűrűt kell a nyélre előzetesen feltenni.

Ezt a harcsát is a Koós bot fárasztotta ki.

A leengedett felszerelés beállítása után felnyitott felkapókarú orsóval horgászunk, úgy, hogy a zsinórt becsíptetjük a gumigyűrű alá. Amíg a kapásra várunk, feszes marad a zsinór a spicc és az úszó között (nem mozog el messze az úszó), majd ha kapás érkezik, a hal kihúzza a gumigyűrű alól a zsinórt, és szabadon viheti az orsóról. Ekkor eldönthetjük, hogy nyeletünk még egy ütemet, vagy azonnal bevágunk. Próbálják ki!

Ha egyszer beindul a bolt…ilyenkor kell ellenőrizni a felszerelés minden porcikáját, nehogy sérült legyen az előke, vagy a főzsinór!

Azzal kezdtük, hogy nyakunkon a kuttyogtatós szezon. Ez bizony így van. Belevetjük magunkat, s ha lesz miről írni, visszatérünk az élménybeszámolókkal!

A Banax Koós Catfish botot és a cikkbe szereplő horgászcikkeket a Horgász Online áruházunkban megvásárolhatja. www.horgaszonline.hu

illetve a Horgász Expressz Áruházban www.horgaszexpressz.hu

Forrás: www.energofish.hu

Kategóriák: Tesztek