2017. November. 21.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Horgász történetek » Pár nap a Miháli tavon

Ékszer a Mátra lábánál: Gyöngyös Deli tó

Gyöngyöstől alig néhány száz méterre, a Mátra lábánál terül el a Deli horgásztó, mely kimagasló szórakozási lehetőséget nyújt minden sporthorgásznak. Igazán gyönyörű horgászvíz. Az ember csak ámul mikor először a partjára lép. A 64 hektáron elterülő szép nagy tavat gyakorlatilag mindenhol hűst adó fák veszik körül, nem kicsik, így nem zavarják a horgászatot.
A tavat kettő Patak a Tarján és a Toka táplálja, melyek állandó vízátfolyást biztosítanak. A tó vízgyűjtő területe 73 km². A horgásztó a Gyöngyös és környéke horgász egyesület kezelésében van.

Igazi ékszer a Mátra lábánál…

A kimagasló halállományáról méltán híres tó 1975-ben épült, és azóta az itt élő halak igazán szép méreteket értek el.A keszegállomány egyedülálló, hisz óriási mennyiségben fogható, a termetes dévértől kezdve a küszig, minden fehérhal. Tulajdonképpen folyamatos kapásra lehet számítani, ha valaki keszegezésre adja a fejét.

Berkó János az egyesület elnöke egy szép keszeggel

Igazi keszegparadicsomra készüljenek fel az idelátogató finomszerelékes horgászok. Mindennaposak a több kilós dévérek.

Kiss Gábor az egyesület titkára néhány termetes keszeg társaságában

Természetesen a pontyok közül is több bőven 10 kg feletti példány kerül ki évente a tóból, és a harcsa, csuka, és süllőállomány is átlagon felüli, messze földről járnak ide a pergető, és pontyhorgászat szerelmesei. A kuttyogtatás is igen népszerű a tavon, hisz megengedett a csónakból való horgászat, sőt a napijegyes horgászoknak is lehetőségük van csónakot bérelni.

Egy 9 kg-os süllő a tóból

A tó átlagmélysége 1.8 méter. Mederalakulata változatos, a parti aránylag sekély víz mellett a kissé beljebb lévő 4-5 méteres víz kitűnő élőhelyet nyújt az itt élő halaknak.
Jellemző, hogy a tóban élő összes halfaj jól szaporodik. Pontytilalom nincs, de a vezetőség az országos pontytilalom ideje alatt kíméleti területet jelöl ki, ahol horgászni ilyenkor tilos.

Egy 30,2 kg-os Harcsa (0,22-es monofil zsinórral lett kifárasztva!)

A tó partján tetővel fedett asztalok, esőbeállók, nyársalók teszik kényelmesebbé a tagok és az ide látogató horgászok kikapcsolódását. Az átlaggal ellentétben itt rend van. és nagyon ügyelnek a környezet tisztaságára, szépségére. A halőrháznál és a tó több részénél virágok teszik kellemessé, szinte otthonossá az amúgy is idilli hangulatot.

Pontyból sincs hiány, gyakori a 10 kg-on bőven felüli rekordlistás példány

Az idelátogató horgászok a környéken mindenfelé találhatnak szállást, illetve aki családdal érkezik, a család részére kiváló kulturális és idegenforgalmi látványosságokkal tehetik kellemesebbé az itt töltött napokat.
Nem utolsó sorban, mivel a tó közvetlen körzete történelmi borvidék, a borkóstolás örömeit is kipróbálhatja a szomjazó horgász száj.

A gyönyörű Mátra és a sok hal rabul ejti a megfáradt horgászt

A Mátra hegyi levegője frissíti a tó horgászait és a tavon élő gazdag madárvilágot. A hétköznapi munkától megfáradt ember, itt igazán elfelejti gondját-baját, mert ilyen környezetben kábultan jól érzi magát és kikapcsolódik.

Napkelte a Gyöngyösi Deli tónál

E sorok írója szerint igazán érdemes ellátogatni a gyöngyösi Deli tóhoz, hisz itt minden horgász szív otthonra talál, mert ez a víz mindazt a felemelő szépséget, nyugalmat és élményt tudja adni amire mindannyian vágyunk.

A tóról bővebben a Gyöngyös és környéke horgász egyesület honlapján a www.gyongyosito.hu oldalon olvashat.

Bódi Zsolt

Kategóriák: Horgászvizek