2017. November. 21.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Horgász történetek » Pár nap a Miháli tavon

Móri István – Téli horgász örömök

Kedves kötelességemnek tettem eleget, amikor Nagy Miklós, pacsai horgász meghívásának eleget téve, ellátogattam hozzá és kedves családjához. Mindketten őrült horgászok lévén, dacolva a zord időjárással, úgy döntöttünk, hogy a barátkozást a vizen, akarom mondani a jégen folytatjuk, és ha már így esett, leteszteljük az Interfish lékhorgász felszerelést. Így jutottam el Pötrétére.

A pötrétei tó, még befagyva is hívogat

Íme a fegyver:

Horgászbot: Interfish Exxecutioner egyrészes, 120cm-es, 200g-os lékhorgászbot

Orsó: Interfish tároló orsó (legyező orsó), csapágyazott, alumínium házas 3/4-es és 7/8-os

Zsinór: Interfish 0,14-es zöld fonott zsinór

Csali: élő kárász, hármashorogra fűzve, drót előkével, Koós féle csúszó úszós (75g-os) szerelékkel

A tökéletes Interfish lékhorgász felszerelés

Vasárnap reggel nagyon hideg volt a virradat. Már korán kint voltunk a jég tükörsima hátán. Déli szél lengedezett, de nem a langyosabb fajtából, és ebből adódóan a minusz hét fok szinte vágott. Az új lékpecák tesztelése miatt gyötörtük magunkat ebben a fogcsikorgató hidegben. Persze nem mehetett minden “simán”. Mikor a kiszemelt helyszínre értünk, szinte egyszerre kérdeztük egymástól: “A fejszét hoztad??” Persze, hogy nem….. Miután pótoltuk ezt a hiányosságot, elkezdtük gyorsan megnyitni a jeget. Ment is szépen a feladat es rövid idő alatt egy tucat léket vágtunk.

Egy korábbi fúrt léket betörni kényelmesebb, mint újat vágni fejszével

Mindketten elhelyeztük a botokat a kiszemelt területre. Ezután elégedetten szemléltük a bólogató úszókat a lékekben és a világosodó, fagyos tájat. Nem kellett sokat várnunk az első kapásra. Az úszó mintha megindulna, aprót rezzen, de nem megy el. Hagyjuk kicsit majd talán elviszi… Gondoljuk. De nem indul, sőt abbamarad a támadás. Vajon mi történhetett?? Miközben megnézzük, hamar fényderül a turpisságra. Lefagyott a zsinór…. Sőt az úszó is a lékbe fagyott. A kishal a horgon van ugyan, de élettelen. Az oldalát a kapófogak nyoma díszíti. Süllő!!! Nem a kisebb fajtából. Halcsere után levonjuk a tanulságot: Gyakrabban kell ellenőrizni a horgászfelszerelést. Ennek az eredménye nem várat magára sokat.
Kapás!!

Az éhes süllő ezúttal veszített

A bokros terület miatt sokat nem lehet nyeletni. Hamar, de határozott behúzás következik. Görbül a kis bot, szépen felveszi az iramodásokat. Fantasztikus élmény, ahogy a kis szerszám közvetíti a küzdelmet! Minden mozdulatát érzem a halnak. Törne az akadó irányába, de nem hagyom! Ha eléri vége, akkor elveszítem. A kis orsó lassan nyeli a zsinórt és megjelenik az állat feje.

A tekintéjt parancsoló fogak és a süllő fagyos, jéghideg tekintete

Szép példány, de erő már nincs benne. Kiemelem a lékből és elégedetten nézem a kisméretű felszerelést. Jól vizsgázott, a süllő két kiló felett van.

Interfish profi lékhorgász felszerelés és egy 2,1kg-os süllő

A sikeren felbuzdúlva, mintha forró ital áramlott volna szét ereinkben, szinte kimelegedve dobjuk be újra a cájgot. A siker nem várat magára sokáig: Hamarosan Miklós is a jégre tesz egy 2 kg körüli süllőt!

Nagy Miklós pacsai sporthorgász

Még persze maradunk, de eredmény már nincs. Úgy döntünk, hogy elindulunk haza. Vár a meleg ebéd és a hozá való jó ital. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a lékhorgászat varázslatos világát egy jó horgászbot és egy jó horgásztárs kíséretében!

Ne feledjétek! A jég nem játék! Sose menj egyedül a jégre és 10-15cm jégvastagság alatt egyáltalán ne kísérletezz a lékhorgászattal! Jó ha van nálad kötél, ha ne adj Isten baj lenne, azzal könnyebben húznak ki a vízből. Ha furcsa zajt hallasz, recsegést, ropogást, feküdj hasra, és úgy próbálj meg a part felé kijutni. Öltözz rétegesen, nincs rosszabb, mint kockává fagyva toporogni a horgászbot mellett! Kerüld a szeszesitalok fogyasztását, hiszen ez mind a gyors döntéshozó képességed korlátozza, mind a kihüléshez vezethet! (A közhiedelemmel ellentétben!) Ellenben a termoszból előbukkanó forró tea, csodákra képes!

Móri István

Kategóriák: Nincs kategorizálva