2017. November. 21.
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Hőség a tavon:A csodás nyár eljött ismét, és a horgász aki eddig dacolva az idő zordságával, most ismét kényelemben ücsörög a tóparton papucsban, és rövid nadrágban. Várja a nagy kapást csodás csalikkal, ...
 • ET és a Matuzsálem:Jakó László 2011-12-30 Nem mindennapi élmény az, amikor valaki hatalmas halat fog. Még az olyan dolgok is elhalványulnak mellette, ha több szép ponty, kisebb harcsa akad horogra. Sallai Attila és barátai ...
 • Sanyi az olaszok ellen: Murányi Antal 2011-12-09 Olaszország messze van, de a Pó folyó harcsái hatalmas vonzerővel bírnak, segítenek legyőzni a távolságot. Sándor nem egy gyakorlott harcsázó, de ami ennél fontosabb: lelkes horgász, aki mindent ...
 • Tisza-tó mindig jó:Ha már úgyis a környéken jártunk, nem maradhatott ki egy kis Tisza-tavi keszegezés. Az egyik mélyebb holtágat vettük célba matchbottal, ezúttal előetetés és minden előzetes felkészülés nélkül. Mondhatni ad hoc. Kora ...
 • Pár nap a Miháli tavon: Pár hete Tamás barátommal eldöntöttük, hogy augusztusban 3 napot eltöltünk a Miháldi tavon. A nagy nap augusztus 12.-e volt, ami hamar el is jött. Hajnalban már Tamás a garázsom előtt ...
Home » Horgász történetek » Pár nap a Miháli tavon

EnergoTeam halradar

A halradarról valaha azt képzelték (és talán még ma is azt hiszi némelyik naivabb pecás), hogy hurrá, majd jól megkeresem vele a halat, belógatom neki a csalit, és ripsz-ropsz, megfogom. Erre az ellendrukkerek tábora is rákapcsolt, hogy na ne már, kifosztják a vizeket, és különben is, mi ebben a sport, ha valaki biztosra megy. Lassacskán azért kezdenek a helyükre kerülni a dolgok. A radarosok idõ közben rájöttek, hogy nem is olyan egyszerû mutatvány kifogni a képernyõn meglátott halat, a mûszer viszont kiválóan alkalmas a vízfenék feltérképezésére.

Mûszaki adatok:

Méret 102 x 65 x 32 mm
Súly, elemek nélkül 85 g
Jeladó súlya 70 g
Kábel hossza 8 m
Vízmélység 30 m
Látószög 40 fok
Áramellátás 4 db AAA elem („mini ceruza”)
Folyamatos mûködés egy töltéssel 38 óra
Kijelzõ mérete 42 x 35 mm
Felbontás 64 x 64 képpont

Az Energo Team halradar apró kis mûszer, akkora az egész, mint egy kompakt fényképezõgép. Felmerülhet a kérdés, hogyan tud versenyre kelni egy ilyen kis „játékszer” a profi radarokkal?

Köztudott, hogy a „nagy” radarokat általában hajóra/csónakra telepítve használják (legalábbis eredendõen arra vannak kitalálva), ezeknél tehát nem szempont a hordozhatóság. Akár 200-400 méter mélységbe is lelátnak, ennek megfelelõen nagy energiájú jeladóval rendelkeznek. Ágyúval verébre, mondhatnánk, hiszen hazai viszonylatban már 10-20 méter is komoly mélységnek számít. Minek cipeljünk hát magunkkal egy színes, szélesvásznú készüléket, féltégla nagyságú, több kilós akkumulátorral, ha tavainkon, folyóinkon nem tudjuk kihasználni annak teljesítményét? Ez a kis kütyü is lelát olyan mélyre, ahová nekünk kell, sokáig elmûködik négy AAA elemrõl, és akár egy ingzsebben is elfér. Csak a kisebb méretû kijelzõvel kell kompromisszumot kötnünk, de ez nem nagy áldozat a hordozhatóságért, és a kedvezõ árért cserébe.

Az Energo Team radar tartozéka egy praktikus tartószerkezet, amellyel a jeladót a csónakhoz rögzíthetjük

A felesleges kábel nem tekereg össze-vissza a csónak alján, mert feltekerhetõ
az alkalmasan kialakított tartóra.

A mérõszondát felcsavarozhatjuk, de akár egy darab dróttal, vagy gyorskötözõ bilinccsel is rögzíthetjük a tartószerkezetre.

Ha egy „profi” radart mobil körülmények között akarunk használni, akkor a cipekedés mellett további gond, hogy házilag kell megoldanunk valahogy a jeladó fej rögzítését is, mert az alapkészlet csak a fix telepítéshez való kellékeket tartalmazza. Ezzel szemben az Energo Team radarnak egy praktikus tartószerkezet is tartozéka, amellyel a jeladót a csónakhoz rögzíthetjük. A csavaros szorító szinte bármilyen kialakítású csónaktesthez jól alkalmazkodik. Ezen kívül szabályozható rajta a bemerülés mélysége, és a csónak adottságainak megfelelõen állítható a dõlésszöge is, hogy a szonda mindig a vízszintre merõlegesen álljon.

A kezelõszerveket egy kis fedél takarja, amely kinyitott állapotban talp szerepet játszik

Az Energo Team radar olyan egyszerûen kezelhetõ, mint egy zsebrádió. Nincs komplikált menürendszere, mindent közvetlenül a gombokkal állíthatunk be.

Az On/Off gomb mibenléte nem szorul különösebb magyarázatra. Mellette a L-M-H tolókapcsolóval az érzékenységet állíthatjuk be alacsony, közepes, és magas fokozatra. A FULL/ZOOM gomb segítségével a mélységterjedelmet tudjuk megadni. FULL helyzetben a felszíntõl 30 méterig terjed a skála, míg ZOOM állásban mi választhatjuk meg a mélységet. A BOTTOM gombpár föl-le nyilaival a „padlót”, a TOP nyilakkal pedig a „plafont” tudjuk megadni a képernyõn, így ráközelíthetünk a minket leginkább érdeklõ tartományra.

A FULL/ZOOM gombot középen, hosszan lenyomva kiválaszthatjuk, hogy a visszaverõdõ szonár jeleket kis sarlók, vagy hal szimbólumok formájában mutassa a kijelzõ. A „föl” nyilak egyszerre történõ lenyomásával pedig a méter és láb egységek között választhatunk. Ezeket a beállításokat kikapcsolt állapotban is megjegyzi a gép.

A jeladó egy jack dugóval csatlakozik a készülék hátulján lévõ aljzathoz.

Sekély, hínáros vízen elõfordulhat, hogy túl sok zavaró jel jelenik meg a kijelzõn. Ilyenkor szükség lehet a jelcsökkentõ közbeiktatására. A kábelbe épített potmétert addig szabályozzuk, amíg tiszta képet nem kapunk.

A kijelzõ bal felsõ sarkában, nagy számjegyekkel látható a mindenkori vízmélység. A másik fõ információforrás a képernyõ alján folyamatosan frissülõ fenékjel, amelybõl nem csak a meder alakjára, hanem a vízfenék állagára is lehet következtetni. A vastag, markáns vonal kemény, jó visszaverõképességû feneket jelent, a vékony, szakadozott fenékjel lágy iszapos, hínáros aljzatra utal.

Tuskós, hínáros területen áthaladva egy mozdulattal kibillenthetjük a szondát a vízbõl, hogy meg ne sérüljön.

Hordozható halradarunkat elsõsorban vándorhorgászok figyelmébe ajánljuk, akik gyakran próbálnak szerencsét új, ismeretlen vizeken. Ezzel a készülékkel rövid idõ alatt áttekintést nyerhetnek a meder alakulatairól, megtalálhatják a víz alatt akadókat, a tó fenekén húzódó régi patakmedret, és más ígéretes haltartó helyeket, így megnõ az esélyük a halfogásra. A készülék alig jelent plusz cipekednivalót. A tartót és a szondát simán elnyeli a botzsák, a központi egység pedig elfér a horgászmellény egyik zsebében.

Ez a radar alkalmasa jégen történõ horgászat megkönnyítésére is. Megspórolhatjuk a lyukak egymás utáni kivágásának fáradtságos munkája.

Elõször söpörjük le a havat a jégrõl és ellenõrizzük, hogy a felület sima. Tegyünk egy kis vizet a jégre és állítsuk rá az érzékelõt. Hagyjuk, hogy az érzékelõ ráfagyjon a jégre, ez kiküszöböli a légbuborékokat az érzékelõ fej és a jég között. Így a 30 cm-nél nagyobb halak – és ha a víz mélysége nem több, mint négy méter -, akkor a fenék formája is jól láthatók.

Figyelmeztetés: A jégre fagyott érzékelõ eltávolításakor, óvatosan ütögessük meg az érzékelõ alját. Ha nem lazul, permetezzünk köré a jégre egy kis vizet. Ismételjük a lépéseket addig, amíg az érzékelõ könnyedén eltávolítható.

Kapható a Horgász Online Áruházban www.horgaszonline.hu

Forrás: EnergoTeam


 
Kategóriák: Tesztek